Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fikk jeg kortisonsalve mot smerter i rygg, skuldre og hofte?

Spørsmål

Hei. Eg er ei dame på 51 år. Tidlig i sommer var eg hos hudlege og fekk beskjed om at eg hadde fått Lichen Planus. Har hatt det i ca eit halvt år. Bruker kortisonsalve på den verste kløen. Det eg lurer på er hvorfor eg har fått det. Eg fekk beskjed om at eg kunne lese om det på nettet, og det har eg gjort. Ble ikkje så mye klokere av det, blei bare meir engstelig. Har fått det i munnen og i underlivet. Det eg lurer på er om eg har fått dette pga andre plager eg har hatt i kroppen, som verk i ryggen og hofta og skuldra. Dette noe som eg har vert plaget med i mange år. Kan ikkje huske sist eg ikkje har våknet av vond rygg. Sover dårlig og svetter mye om nettene. Må stå opp om nettene pga verk i kroppen. Blir bedre av bevegelse. Har tatt mye blodprøver og har vært til MR. Blodprøvene var fine. Det blei mye dette. Eg prøvde å få henvisning til revmatolog, men det fekk eg ikkje for det var ikkje noe grunnlag for det. Eg er lei av å ikkje føle meg frisk og skulle ønske det var noe eg kunne få svar på.

Kvinne 51
Svar

Hei.


Du har fått kortisonsalve for din hudsykdom, fordi det er den type medisin / salve som fungerer best mot kløen ved hudsykdommen lichen planus. Du forteller at du har lest om kortisonsalve på nettet, og ble engstelig av dette. Det har du ingen grunn til. Bruker man slike salver riktig, og fremfor alt ikke fast over lang tid, så har de kun fordeler og ingen ulemper / bivirkninger. Sannsynligvis har du tolket det du har lest, på en ikke helt korrekt måte. Jeg vet ikke hva du har lest og hva du ble engstelig av, men en mulighet for å få korrigert det du sannsynligvis har misforstått, er naturligvis en samtale med legen din, så får du riktig informasjon.


Du skriver videre at du lurer på om du har fått kortisonsalve på grunn av dine smerter i rygg, hofte og skulder. Det har du ikke, og det kan jeg si helt klart fordi at kortisonsalve hjelper ikke på smerter i bevegelsesapparatet, og ingen lege ville derfor gi kortisonsalve mot slike plager. 


Du har vært plaget med disse smertene i mange år, og er lei av dette og ønsker deg å få svar på hva dine plager skyldes. Og enda mer enn en forklaring og diagnose, tenker jeg at du ønsker deg å bli kvitt smertene, eller i det minste få dempet smertene.

Det må helt klart være mulig å få til, dvs jeg ser ikke hvorfor du ikke skulle kunne få dette undersøkt og diagnostisert. Det skjer i første omgang hos fastlegen din, evt i samarbeid med en avdeling for fysikalsk medisin, kan du nevne for legen din.

Det å ha vondt i rygg, hofte og skuldre er særdeles vanlige grunner til å oppsøke fastlege, og alle fastleger har utredet personer med slike plager utallige ganger, og vet hvordan det gjøres. Og uavhengig av årsak, er det naturligvis alltid mulig å dempe smerte med smertestillende medikamenter.

Jeg har en klar oppfatning av at det at du nå er frustrert over å ikke ha fått noen forklaring på hva plagene dine skyldes, og at du er lei av å ha det vondt, sannsynligvis skyldes en ikke fullgod kommunikasjon mellom deg og legen din, begge veier. Du bør derfor når du går til legen din igjen nå, være tydelig på at du ønsker å få informasjon om hva som er årsaken til dine smerter, og at du ønsker hjelp til å få det mindre vondt. Dette er selvfølgeligheter, men vær allikevel tydelig på dette overfor legen din.

Jeg synes også at du skal ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her, og gi det til legen din til informasjon når du går til legetimen. Det er fordi her er mye informasjon i det du har skrevet her, som legen din vil ha nytte av å vite om, for å kunne hjelpe deg på en best mulig måte.

Jeg håper mine råd og innspill her kan være til nytte for deg. Lykke til!