Fibromyalgi eller autoimmun sykdom?

Spørsmål

Hei! Fikk dagnosen fibromyalgi i 2012 etter å ha gått til legen fra jeg var 15år pga. Smerter hovedsakelig i armer. Det ble tatt ultralyd og fant kun en liten senebetennelse. Nå for ikke lenge siden tok jeg ultralyd på nytt av skuldre, albue,knær og fingre. Det ble funnet forandringer i skjelettet i skuldre og albuer men ingenting i fingre( Får til tider store smerter når jeg lener meg på håndledd eller f.eks skriver eller skrur opp kork) og runner knees. Inkl. Sitasje i hofte. Har ofte forhøyet temp som sjelden blusser opp til feber,tørre øyne og munn, kalde hender og føtter som skifter farger(se bilde), ser til tider dobbelt, protein og leuko i urin(ikke uvi), til tider kortpustet, lilla negler, utmattet, blir dårlig av varme pluss utslett i ansikt(har testet ut reseptbelagt krem frrosacea og eksem uten hell) km det være noe annet enn fibro? Tok revm blodpøver i 2012 som var negative. Typisk andre blodpøver var fine i fjor høst. Har også hårtap. Ikke mye stresset. Knær blir også tidvis lilla og hvit ved press. Jente 26 år.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Jeg forstår godt at dette er slitsomme plager. Fibromyalgi er en klinisk diagnose som ikke baserer seg på blodprøver eller bildediagnostikk. Ultralyd er usikkert og MR er ofte nødvendig for å se på betennelse i ledd, eller strukturelle endringer. Utifra det du forteller er det litt vanskelig å si om du har noen form for reumatisk eller autoimmun sykdom (en gruppe sykdommer der kroppens immunforsvar går til angrep på eget vev). Du beskriver ingen tydelige funn på leddgikt, men har symptomer som burde sjekkes nærmere. Er det noen i familien din med leddgikt eller autoimmun sykdom? Er stoffskiftet vurdert? Har ansiktsutslettet du beskriver en form for "sommerfugl" utbredelse? Jeg vil bedt fastlegen om å ta nye reumatiske prøver og eventuelt spurt han om han/hun tenker at dette kan være tegn på annen autoimmun sykdom. Det trenger ikke være det og noen av plagene dine kan også være stressbetinget, men det høres ut som du er såpass plaget at dette likevel burde sjekkes nærmere.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-