image: Femuroacetabulær impingement: Avvikende anatomi i hofteleddet

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Femuroacetabulær impingement: Avvikende anatomi i hofteleddet

Spørsmål

Jeg har hatt hoftesmerter i 1,5 år. Det gjør vondt på fremsiden av hoftene når jeg sitter og gjør andre ting som bøyer hoften, og etterhvert har det utviklet seg til verking i venstre hoften hele dagen. Jeg er diagnostisert med femor acetabulært impignement.

MR viste for mye forbeining i labrum til at operasjon er anbefalt.

Jeg lurer nå på et par ting.

1. Jeg har lest at dette kan opereres ved at man henter brusk fra et annet sted i kroppen og rekonstruerer labrum. Gjøres dette i Norge?

2. Dersom det ikke opereres hvilke prognoser har jeg da? Vil jeg fortsette å bli gradvis verre eller kan det stoppe opp? Kommer jeg til å ende opp med hofteprotese? I så fall hvor mange år vil de vente med det?

3. Er den noen annen behandling (f. eks. Medisiner, trening, kortisonsprøyter, prp) som kan hjelpe med smertene og/eller hindre tilstanden fra å bli verre?

Kvinne 31
Svar

Hei!

Femuroacetabulær impingement er en ikke så uvanlig, underliggende årsak til smerter i hofteleddet hos yngre personer. Som du sikkert vet finnes det ulike typer av denne tilstanden, såkalt CAM-, pincer, og en blandingstype. Nå vil det ikke være mulig for meg å spekulere i hvilken av disse typer du har fått påvist.

For dem med små plager og subtile avvik i anatomien, vil ofte trening med en fysioterapeut som klarer å holde symptomene i sjakk være tilstrekkelig. Hvor det foreligger store avvik, vil det som oftest være aktuelt å utføre en korrigerende operasjon. Målet med en slik operasjon er å reetablere så normal anatomi som mulig, slik at skadene på hofteleddet blir så små som mulig. Dette er operasjoner man gjerne utfører så tidlig som mulig, fordi etablerte forandringer som følge av tilstanden, ikke lar seg reversere.

At du har fått påvist forkalkninger i labrum rundt hofteskålen, kan tyde på at slike forandringer har oppstått i hofteleddet ditt.

Det er så vidt meg bekjent ikke en etablert behandling slik du beskriver den. Det er ikke så mange steder i Norge som tilbyr komplett behandling for denne tilstanden, men ved den avdelingen jeg har jobbet på vestlandet, er det ikke en behandling som praktiseres.

Avhengig av hvor avvikende anatomi du har, er det en viss fare for at brusken vil skades i hofteleddet ditt, og det vil kunne ende opp med smerter som gjør at protese bør vurderes. Dagens proteser er svært gode, og regelen om at man kun skulle sette inn proteser på gamle folk er ikke lenger gyldig. Til syvende og sist blir det en avveining pasient og behandler gjør sammen.

Av de ulike behandlingsalternativ du ramser opp, er det vel trening som er det beste alternativet. Smertestillende kan selvsagt benyttes for å dempe symptomer de ganger det er påkrevet.

Lykke til!

Foto øverst er et illustrasjonsbilde: joel bubble ben / Shutterstock / NTB.
Lommelegen publiserer aldri bilder innsendt av spørsmålstiller.