Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Falt mot en stol for 5 dager siden, fremdeles vondt i magen

Spørsmål

Hei. Falt på en stol på lørdag og fikk den dypt inn i meg i øvre område av magen. Skal til legetime til mandag. Men var ut og gikk i går og opplevde ubehag og at jeg måtte spytte hele tiden. Når jeg gikk opp en bratt skråning var det veldig vondt i området over magen. Idag opplever jeg at jeg er konstant kvalm og er urolig for hva som jeg kan ha gjort. Er det mulig at dette leges av seg selv, eller burde det undersøkes før helgen? Jeg prøver å slappe av mest mulig, har hjemmekontor. Det er ingen synlige merker på kroppen.

Mann 53
Svar

Hei.


Det er nå fem dager siden du skadet deg, og du er fremdeles oppegående. Det betyr at da kan vi etter såpass lang tid utelukke det eneste egentlig potensielt farlige som kunne ha skjedd, slik som for eksempel en større indre blødning, sprukken milt og tilsvarende. Det kan skje om traumet er kraftig nok. Men det ville gitt alvorlig blødning med blodtrykksfall, og en person  ville ha kunnet komme i en livstruende situasjon ved en stor skade mot mage. Følgelig kan dette helt utelukkes nå for ditt vedkommende, så lang tid etter skaden. Jeg tror derfor at dette for din del vil lege seg av seg selv. Det kan godt være du har en blødning i  muskulaturen i magen, og det vil kunne være vondt en stund. Jeg vil da anta at du gradvis vil begynne å få mindre vondt, for så å bli helt god. Nå er du kvalm, urolig og redd for "hva du har gjort" og føler du må spytte hele tiden. Det tenker jeg henger sammen med din bekymring over dette, og ikke skyldes noen fysisk skade. Det er derfor mulig at dette vil avta, nå som du vet at her ser jeg ingen mulighet for noe alvorlig skade. Det er nå 3-4 dager til legetimen din. Hvis du merker begynnende bedring før dette, vil det bety at du vil fortsette å bli bra, og helt god tilslutt, og da ser jeg ingen egentlig grunn til at du behøver å gå til lege. Jeg vil bare nevne dette, siden det i disse coronatider er viktig å unngå alt annet enn strengt nødvendige legebesøk, for å unngå å utsette seg for den økte smittemuligheten det er på legekontorer og sykehus.

Håper det var greit svar. Ha det bra.