Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et sannsynlig ganglion på fotbladet

Spørsmål

Hei: Jeg har nå et par ukers tid hatt smerter i venstre fot når jeg belaster den. Altså går - å løpe lar seg ikke gjøre. På oversiden av fotbladet kan det se ut til at jeg har fått et ganglion - eller kanskje om det er en åreknute som har laget en liten kul? Jeg har en lengre stund løpt på tredemølle - med gode løpesko. Er elles mann på 54 og veier 100+. Og er generelt bra aktiv. Jeg kan mistenke at ubehaget oppsto etter at jeg tok i bruk nye sko (flate sådanne). Jeg har ellers ingen plager, jobber som «kontormann». Ubehaget er såpass smertefullt og har nå vedvart relativt lenge, - mistenker at dette ikke bare går over av seg selv med det første? Hva gjør jeg? Kan det være noen underliggende sykdommer- og, må dette sjekkes asap? PS. Benytter nå andre sko, og prøver og holde foten høyt og i ro.

Mann 54
Svar

Hei.


Ut fra bildene synes jeg også at dette kan se ut som et ganglion, altså en utposning på seneskjeden. De pleier å være glatte på overflaten, lett forskyvbare og litt elastiske i motstanden.  De er ufarlige, og noen ganger plagsomme, andre ganger ikke. 

Du spør om dette bør sjekkes av lege snarlig. Det behøver det ikke. De kan gå tilbake av seg selv noen ganger, og om du vil legge forholdene til rette for det best mulig, må du unngå alt som kjennes smertefullt. Det er i det store og det hele det beste rådet som kan gies, uansett hva dette skyldes. For smerte er jo kroppens signal på at noe ikke er bra, dvs kan bli verre. Utover det er det ike så mye du kan gjøre. Om det går tilbake, så vil det kunne ta både uker og måneder, og da får du prøve å finne aktiviteter som ikke gir smerte i mellomtiden, for eksempel sykling, gåing, svømming. 

Hvis det ikke blir bedre eller du ønsker behandling, så kan lege noen ganger stikke hull på disse og tappe ut en geleaktig masse fra innsiden, da forsvinner de jo umiddelbart. Men de kan fylles påny, og om det skjer kan de opereres bort. 

Hvis jeg var deg, ville jeg først sett utviklingen an noe og unngå smerteprovoserende aktiviteter, og så heller oppsøke fastlegen om ikke det blir bedre. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-