Diffuse smerter i muskel- og skjelett

Spørsmål

J1. Vondt i ryggen hvis jeg går/står over tid og noe i lysken som glipper og låser seg. 2. Fastlege september 2018 pga. At det glipper og låser seg i lysken. 3. Henvisning til fysioterapeut og kiropraktor, finner ut at jeg er litt rotert i bekkenet, men tydeligvis ikke så unormalt sa de 4. Røntgen og MR (finner begynnende hofteleddsartrose) 5. Øvelser, nåler og behandling hos fysioterapeut og kiropraktor, noe hjelper, men kun en liten periode før det er tilbake igjen. 6. Siste 3 mnd har det blitt verre, ryggen er vondere, smertene fra lysken kan stråle ned til kneet og innimellom foten på høyre side, smertene er nå både på høyre og venstre side i hoftene og lysken og det kjennes betent ut i beina ofte. 7. Nevnt flere ganger til både lege, kiropraktor og fysioterapeut at moren min har bechterew, men de har sagt at det ikke er noe sannsynlig at jeg har. 8. Begynt på ibux nesten daglig som tar kun toppen av smertene når det er som verst 9. Fastlege i dag, ville ikke ha noe med det her å gjøre siden han har sendt meg videre til fysioterapeut. Måtte mase meg til å få blodprøve for bechterew 10. Kiropraktoren ringer meg i dag og sier at han ikke så noe på bildene jeg tok på røntgen forrige uke som så unormalt ut (men venter på svar fra radiolog), sier at han og fysioterapeut vurderer å sende meg til en annen fysioterapeut som hørtes for meg ut som mer en psykolog, så nå tror de tydeligvis det her sitter i hodet mitt så alt i alt har lysken sluttet å glippe og låse seg, men mange andre ting har kommet, og jeg vet ikke om det er pga behandling og øvelser eller om det hadde kommet uansett...fødte i juli 2016, ikke noe spesielt med plager under svangerskap

Kvinne 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Det er ikke så lett å si deg hva dette er ut fra det du skriver. Symptomkomplekset kan representere et bevegelsesapparat med en rekke smertegivende muskelspenninger. Hva som i utgangspunktet utløste denne nedadgående spiralen kan ofte være vanskelig å få avklart. Felles for de fleste av disse situasjonene, er at kirurgi har en svært lite fremtredende plass. Dessverre ser man ofte at pasienter blir jagende mellom mange ulike behandlere på jakt etter forklaring og behandling.


Fra et ortopedkirurgisk perspektiv, er det et par ting jeg synes du burde få avklart før man konkluderer med at det ikke kan gjøres noe ortopedisk:

1) Du skal ha fått påvist begynnende artrose på et MR av hoften(e)? Det er i utgangspunktet helt uhørt at du i en alder av 25 år skal ha begynnende slitasjegikt i hofteleddene. Dette alene bør kvalifisere til at du blir vurdert av en ortoped. Som jeg har skrevet flere ganger på lommelegen, finnes anatomiske avvik i hofteleddene som gir tidlig utvikling av slitasje. Her er tidlig diagnostikk og intervensjon helt essensielt for å bevare hofteleddene så gode som mulig.

2) Strålesmerter fra kneet og ned i foten. Dette kan i noen tilfeller være refererte smerter fra hofteledd, men jeg ville også sjekket at det ikke representerte forhold i ryggen som gir klem mot nerverøttene der. Hvis det ikke er tatt MR av ryggen, bør dette gjøres for å avklare dette.

3) Hvis det er ellers velbegrunnet mistanke om at det kan foreligge en form for revmatisme, bør dette vurderes av revmatolog. Ikke alle revmatologiske tilstander kan sikkert bekreftes eller avkreftes med blodprøver. Feks vil HLA-B27 som ble brukt til å screene deg for Bechterews sykdom, være negativ hos 10% av dem med sykdommen. Jeg sier ikke at det virker trolig at du har dette, men man kan ikke utelukkende basere seg på blodprøver.


Dette er de tingene jeg synes du skal ha avklart i første omgang!


Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-