Deformitet i hofteleddene

Spørsmål

Hei. Jeg har i årevis vært plaget med smerter i hoftene, men har etter hvert blitt vant til det og trodd det skal være sånn. Tidvis har jeg hatt kraftige smerter, andre ganger bare den vanlige murringen. Smerten er der når jeg går, trener, og noen ganger når jeg sitter eller ligger i sengen. Er veldig aktiv, og kjenner dette hemmer meg. Klarer ikke få bene mer en 30 grader ut fra kroppen sidelengs. I fjor høst etter at det hadde vært ekstra vondt dro jeg til legen som viste meg noen tøyeøvelser. Har tøyd hoftene mye utover til tross for smerter og ingen fremgang. Nå nylig ble jeg henvist til røntgen etter jeg nevnte tøyeøvelser ikke hadde effekt. Undersøkelsen viste: Røtgen bekken og begge hofteledd. Normalt konfigurerte acetabulum, bortsett fra litt prominerende lateral acetaburrand, mest uttalt på høyre side. Det er ganske kraftig konveks kontur ved caput-collum overgangen bilateralt forenelig med en CAM deformitet. Grunnet lang ventetid som følge av corona, kjenner jeg at jeg trenger et svar. Hva betyr dette? Er det noe å gjøre med det? Kan det bli helt bra? Vennlig hilsen meg.

Kvinne 32
Svar

Hei!


Det du har fått påvist i hofteleddene dine kalles femuroacetabulær impingement - kort fortalt foreligger det en avvikende form på lårhalsen din, slik at den potensielt kolliderer mot hofteskålen ved en del bevegelser. Dette kan lede til skader i hofteskålen og slitasje i hofteleddet på sikt.


Slike forandringer er man de siste ti årene blitt langt mer fokusert på, og jeg vil sterkt anbefale at du henvises til en ortopedisk avdeling som har erfaring med denne problemstillingen. Nå fremgår det ikke hvilken grad av forandringer du har. Utredning av disse forandringene krever langt mer spesialiserte bilder enn det man vanligvis får ved private røntgeninstitutt. Det finnes absolutt kirugisk behandling av denne problemstillingen, men det er viktig at det gjøres før det får etablert seg skader i hofteleddet.


Lykke til!