Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig bevegelse i ankelleddene

Spørsmål

Hei. Jeg har spørsmål om ankel mobilitet / stivhet i kroppen. Jeg er 22 år, men føler at jeg har kroppen til en som er langt over pensjonist alder. Jeg klarer ikke å sette meg på huk med hælene flate / i gulvet, så lurer på om du vet noe årsak til dette, og om det er noe å gjøre noe med. Målet er ikke og få til knebøy, men her får jeg problemer på mange måter. Synes det er slitsomt å stå på tærne, når jeg skal bøye meg. F.eks å grille, sette seg ned, eller å reise seg når man f.eks sitter på gulvet i en eller annen sammenheng. Jeg må altså snu meg rundt for å reise meg opp. Virker som det er ankelen som er problemet. Hvis jeg sitter f.eks sitter på en fotballbane, så klarer jeg ikke bare å ta sats, for så og reise meg opp. Om jeg skal sette meg ned, så må jeg gjøre så mange bevegelser. Om jeg prøver å sette meg bakover, så faller jeg bare. Må liksom snu meg rundt om du skjønner. foreldrene mine har ikke dette problemet, og de fleste mennesker har vel sånn ok mobilitet. Av annet får jeg Ofte rødme og varme på knærne, men dette er i følge hudleger en lignede elveblest reaksjon. Får ikke vondt, og det blir ikke hovent. Begynner uansett å stusse på om det er sammenheng. har også noe feilstilte tær på hver fot. Har vært utredet for leddgikt pga noe tykke bløtdeler i fingre, men alt av tester var negativt. Finnes det noe kirurgi offentlig / privat som kan være løsning? Hva burde jeg undersøke evt? Har tidligere spilt fotball i mange år, men det har mange andre også, uten at de er så stive. legger ved bilder. Der jeg står på huk, kan jeg ikke få hælene mer ned mot gulvet. Synes det er så merkelig at jeg er så stiv. Er ikke leddgikt i familien såvidt jeg vet

Mann 22
Svar

Hei!


Forandringene du besrkiver i huden setter jeg ikke i sammenheng med de øvrige symptomene du beskriver. Bevegelsesutslagene i ankelleddene dine kan være forårsaket av fassongen på knoklene som utgjør ankelleddet ditt, eller fordi leddkapsel og akillessene er korte og/eller stramme.


For å vurdere knoklene, ville jeg først av alt tatt vanlige, stående røntgenbilder av ankler og føtter. Hvis anatomien din er normal, bør det undersøkes om det da er akillessene og leddkapsel som er fortkortet og stiv. Dette er enkelt å finne ut av, og kan være greit å hjelpe deg med kirurgisk hvis du ikke har kommet i mål med tøyninger. Man vil da forsøke å løsne stramningen i den eller de strukturene som hemmer bevgelsen. I noen tilfeller er det kun akillessenen, andrer ganger er det også leddkapselen på baksiden av ankelleddet.


Lykke til!