Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Carpal tunnel-syndrom (CTS)

Spørsmål

Jeg har fått time for å opereres for Carpal tunnel-syndrom i handleddet . Undres på hvor lenge etterpå jeg ikke kan bruke hånden. Blir jeg gipset og kan jeg regne med å bli bra igjen.? Jeg er 71 år og har en stor hund. Ble nylig enke og bor alene. Må jeg ha hjemmehjelp til hverdagsting? Er det like greitt la være? Jeg har svært vondt særlig om natta , men blir jeg ufør etter operasjon vet jeg ikke om det er verdt det?

Kvinne 71
Svar

Hei, takk for gode spørsmål. Dette er forhold svært mange lurer på i forbindelse med carpal tunnel-syndrom (CTS) 


Medianusnerven (n.medianus) er en av 3 store nerver som sørger for motorikk og følelse i hånd og fingre. I håndleddsnivå passerer den gjennom en struktur som tar form som en tunnel og som derfor kalles carpaltunellen. Av ulike årsaker, men som oftest ukjent, kan det i tunnelen oppstå trang passasje for nerven. Dette kan gi trykksymptomer fra nerven i alt fra mild til mer uttalt grad. Typisk opplever man nummenhet i tommel, peke og langefinger med forverring på natt, hvorpå man rister hånden for lindring, problemer med finmotorikk (f.eks skru av bruskork) og evt smerter. 

Tilstanden er svært vanlig. Hos noen er den forbigende og leges uten videre tiltak. Noen har milde symptomer som responderer godt på å avlaste hånden i en håndleddsskinne, spesielt på natt. 

Ved moderate til alvorlige plager er det vanligst å tilby operasjon i Norge. Dette skyldes 1) som regel godt resultat 2) ved langvarig trykk på nerven kan den bli varig skadet slik at man ikke blir helt bra igjen. 


Smerter om natt gjør at du faller inn i kategoerien moderat/alvorlig og det høres svært rimelig ut å anbefale deg operasjon. Vanligvis foregår dette dagkirurgisk med et kort snitt i lokalbedøvelse. Nerven frilegges og trykket fjernes før man syr sammen huden. Inngrepet tar ca 20-30 min. 

Hånden pakkes inn i en tykk, men myk og komprimerende bandasje (ikke gips) for å redusere risikoen for blødning i såret. Denne beholdes 2-3 dager og man bør holde hånden på hjertenivå i denne perioden. Fingrene er frie og kan bevegese. Man blir nokså hemmet disse første dagene, men man kan så fjerne den store bandasjen og kun ha et enkelt plaster over stingene fram til de fjernes ca 14 dager etter operasjonen. Det vanlige er da at man tillates fri bevegeles av hånd og fingre, men ikke bære tungt første 4-6 uker. Dvs at du fint kan bruke bestikk, løfte et glass med vann o.l, men ikke bære en full bærepose fra butikken eller holde hundebåndet i operert hånd om det er en stor hund som drar mye.  Etter 4-6 uker kan hånden brukes som normalt. 


Prognosen er god. Min erfaring er at de aller fleste, ca 80-90 % blir fornøyde med kirurgi. Komplikasjonsrisikoen er lav. Det kan likevel være verdt å merke seg at mens noen føler seg helt fint etter bare 1-2 uker, trenger andre lengre tid (10-12 uker). Noen opplever også ubehag i sår og arr, men dette forsvinner som regel med tiden. 


Som konklusjon: har du store smerteplager som følge av CTS kan du med stor sannsynlighet forvente betydelig lindring etter kirurgi og rehabiliteringsperioden er lite invalidiserende om man ser bort fra de 2-3 første dagene. 


Lykke til !