Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bursitt i hofta eller slitasje?

Spørsmål

Hadde bursitt i ene hofta for ca 9 mnd siden. Kom etter en overbelastning i ryggen, gikk over etter ca 3 uker (fikk betennelsesdempende og smertestillende av lege). Det har siden vært litt "murring" i hofta ved belastning, uten at det har vært hemmende. Nylig har det imidlertid blitt verre, nå også med tendenser i andre hofta. Er dette egentlig tegn på slitasje, og har det noen hensikt å be om henvisning til en eller annen form for billeddiagnostikk? Hadde tungt fysisk arbeid tidligere. Ellers frisk og i grei form.

Kvinne 44
Svar

Hei.


Bursitt er en betennelse i en slimpose (bursa), og vi har mange slike ved de fleste av kroppens ledd. I hoften har vi for eksempel en slik bursa / slimpose utenpå hoftekulen som du kjenner like under huden. Hvis en har betennelse der, vil det blant annet være veldig vondt å trykke der. "Slitasje" derimot, (medisinsk betegnelse artrose) er noe annet, for det er inni selve leddet, altså på bruskflatene som glir mot hverandre. Det er en helt annen sykdom.  

Bursitt kan gå over og behandles, mens artrose er ikke-reversibelt, dvs det er varige fysiske endringer i leddet. Det kan påvises ved røntgen.

Spørsmålet ditt er om bursitt kan "være tegn på slitasje", og det er det altså egentlig ikke. Det er to forskjellige tilstander.

Du spør så om det har noen hensikt for deg å bli henvist til noen form for billeddiagnostikk.

Det er naturligvis et godt spørsmål, og svaret er som følger:

Fastlegen din vil ved klinisk undersøkelse av hoften din og samtale, finne ut om det er mistanke om artrose. Hvis det er det, vil det kunne være aktuelt med røntgen for å få avkreftet eller bekreftet dette. Gir undersøkelsen ikke mistanke om artrose, men heller bursitt, er det heller ingen hensikt med røntgen, siden bursitt ikke vises på røntgen.

Følgelig synes jeg du skal la fastlegen undersøke hoften din, og finne ut om det er mest sannsynlig at du har bursitt eller artrose.

Ha det bra.