image: Belastningsskader hos aktiv ung kvinne, ikke kreft

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Belastningsskader hos aktiv ung kvinne, ikke kreft

Spørsmål

Hei! Nå trenger jeg råd og hjelp. Har siste 3 år vært plaget med ryggen. Legger ved MR svar. Jeg har funnet løsningen med ryggen, og det er å trene hver dag. Turer, yoga, styrke og løping. Men problemet da er at hvis jeg tar armhevinger, så får jeg vondt i håndledd, og løper jeg så får jeg vondt i akilles. Alt på høyre side.

Har også hatt vondt ved bevegelse i lysken høyre side. Nå har jeg ikke det lenger, bare smerter ved palpasjon av hoftekulen. Hvorfor er det smertefullt? Kreft?

Har også knekt opp nakke og øvre del av ryggen hos kiropraktor. Da mest stiv venstre side. Han palperer meg endel i bakre rygg og jeg har da palpasjonssmerter.

Jeg undrer meg om dette kan bli verre, eller kan jeg bli helt fin? Blir skeptisk når det føles som kroppen jobber mot meg. Kan det være leddgikt? Revmatisme? Kreft? Svetter ikke om natta, spiser godt.

Er også under behandling for dødsangst.

Går jeg til legen med dette blir jeg bare avfeid med at det er normalt å kjenne på noe hele tiden.

Kvinne 35
Svar

Hei.

MR-svaret viser noe slitasje, og det kan nok være medvirkende til dine ryggplager. Da er det bra å høre at du holder ryggen fin med daglig trening, og det er jo en utmerket løsning du bør fortsette med.

Det at du får vondt i håndleddet ved forsøk på armbøyninger, taler for at det er for belastende for håndleddet ditt, ihvertfall akkurat nå. Det kan for eksempel være en betennelse i en slimposer eller i sener.

Akillessmertene kan være en akillessenebetennelse, eventuelt ikke-optimale sko. Prøv sko med maksimal drop, altså med en tykk hæl. Da reduserer du vinklene i ankelen, slik at det blir mindre belastning på akillessenen. Hvis ikke det hjelper, så ville jeg ha byttet ut løpingen i en lengre periode, inntil akillesen blir god, med annen kondisjonstrening som for eksempel sykling eller svømming, eventuelt ski om du har den muligheten og det ikke gjør vondt.

Når det gjelder håndleddet, så bør du la være å forsøke deg på armbøyninger så lenge du har denne plagen. Det er enhver grunn til å tro at det vil gå over med tilstrekkelig tid og avlastning. Og det er i det hele tatt derfor vi er utstyrt med smerter: Det er for å få oss til å stoppe å gjøre akkurat det som gjør vondt, da det belaster feil eller for mye, og forverrer skaden eller betennelsen.

Armbøyninger er primært for å trene brystkasse og baksiden av overarmene, og det kan du trene på andre måter. Spesielt i et treningsstudio hvis du går der, er det utallige instrumenter og maskiner du kan bruke, spør om råd. Disse smertene kan ikke skyldes kreft, for da ville det ikke arte seg slik at det var vondt kun ved de øvelsene, og ikke ellers. Og det er nærmest utenkelig at du skulle få kreft i både håndledd og akilles, og forklaringene på smertene er også åpenbare, - det er belastningsavhengige smerter fra bløtvevet (muskler, sener, slimposer m.v.) som gir slike smerter. Og behandlingen for alt slikt er altså veldig enkel: Tid, tålmodighet og å avstå fra øvelsene og bevegelsene som gjør vondt.

Det at det gjør vondt når du trykker på hoftekulen, gir betydelig mistanke om det som heter trokantertendinitt. Trokanter er det store benete partiet som du kjenner like under huden ytterst på hoften, og tendinitt betyr senebetennelse. Den store muskelen på utsiden av låret fester der, og i muskelens feste på trokanter er det altså tendinitt, evt slimposebetennelse.

Det kan en kortisonsinjeksjon eller to ha riktig god effekt på, fysioterapi også. Få fastlegen din til å bekrefte at det er dette det er, og få en vurdering av om ikke du bør ha en kortisoninjeksjon der. Dette er heller ikke et krefttegn.

I det hele tatt er det absolutt ingenting i det du forteller om her, som gir kreftmistanke, og jeg skjønner i utgangspunktet egentlig ikke at du kommer på det i det hele tatt, men det henger kanskje sammen med din underliggende dødsangst, kan jeg formode.

Du spør videre om det kan skyldes revmatiske sykdommer. Slik du beskriver smertene, altså klart avhengige og utløsbare av spesifikke øvelser og bevegelser, så gir dette ikke mistanke om revmatisk årsak. Det ville gitt konstante plager.

Du sier at du hos legen blir avfeid med at "det er normalt å kjenne på noe hele tiden". På en måte er det noe rett i det, i hvert fall om man trener hardt og mye. Da er det lett å pådra seg belastningsskader, slik du har. Kunsten da er å tolke smertene på riktig måte, og gjøre det kroppen ber om: Å la være å gjøre det som gjør vondt.

Men samtidig så synes jeg jo helt klart at legen din skal undersøke deg, om ikke det er gjort, for å stille mer spesifikke diagnoser som for eksempel trokantertendinitt og akillestendinitt. Ikke minst er det også viktig for ditt vedkommende med dødsangst og tanker om kreft å få rede på hva smertene skyldes og ikke skyldes, da det vil kunne dempe din angst for dette.

Når det gjelder din jobbsituasjon, så er det ingenting i det du skriver her, som tilsier at du trenger å bekymre deg for dette. Tvert imot, dine plager høres avgjort ut som typiske belastningssmerter, som vi vet går over med tid og eventuell behandling, jfr ovenfor.

Håper at svaret og informasjonen er til nytte. Lykke til.