Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Begynnende slitasje i kneleddet

Spørsmål

Hei Jeg er en mann på snart 50 år som har pådratt meg en meniskskade av typen degenrativ ( kommer av alder) iflg min fysioterapeut . Skaden er på den indre menisken .Kneet hovnet opp og fikkbstikkende smerter ved belastning. Brukte krykker i ca 14 dager. Brukte paracet. Blitt bedre etterhvert ,men lett for å slå opp igjen skaden ved lange gåturer eller at jeg glir på isen, går raskt ned ei trapp og ved brå bevegelser feks turer i ulendt terreng. Der jeg tråkker litt feil og får « stuket» kneet Kneet blir da vondt og stivt igjen og tar 2-3 dager før det blir bedre .Fått opptreningsprogram fra fysio for å styrke muskler rundt kneet og gjennomfører dette 3x i uka.Fysoi anbefalte ikke inngrep . Kneet er bedre innimellom og kan nå strekke det fullt og låse det i bakre posisjon. Litt stivere enn det friske kneet men bare marginalt Det som oppleves ved plassering av kneet strekt ut i bakre posisjon, er da at på utsiden av kneet rundt kneskåla er det akkurat noe som glipper over. Ikke vondt og ikke hver gangbmen jeg kan kjenne noe glipper der inne på høyre side av kneskåla. Dette er ikke samme stedet på kneet jeg har stivhet og smerter fra menisken Den sitter jo mer under kneet. Hva er dette ? og har dette noe sammenheng med meniskskaden? Vill dette kunne utvikle seg til artrose etterhvert og gi smerter ? Merker denne glippinga også noen ganger ved vanlig gange. Ikke vondt men rart og ubehagelig . Er dette noe å bekymre seg over og hva kan eventuelt gjøres ? Kan kjenne litt av det samme glippinga på det andre kneet i bakre låst posisjon når jeg presser det fram igjen , men ikke i nærheten så mye. Holder man hånda over kneskåla føler man det også. Denne glippinga gir ikke mye lyd fra seg og knepper langt lavere en kneppelyden fra menisken. Blir noe halting de dagene det er verst og etter turer på 2-3 km er smerten i den indre menisken verre og stikker mer Fått vondt i ankel og i leggen kanskje pga feilbelastning Er det normalt ? Hilsen mann på snart 50 år

Mann 50
Svar

Hei!


Kneet er som du sier, ustyrt med to menisker, kiler som ligger mellom leddflatene fra lårbeinet og skinnebeinet. Det vanligste er at det er den som sitter inn mot midtlinjen som blir skadet, og i din alder er oftest er disse skadene en del av slitasjebildet i kneet. Denne type plager fra menisken var det tidligere svært vanlig å operere med kikhullsoperasjon, hvor den skadde delen av menisken ble fjernet. Forskning har vist at man kan komme langt med god trening, så volumet av denne type kirurgi har falt en god del. Likevel, det er fortsatt mange som blir operert for dette, spesielt hvor menisken gir opphav til mekaniske fenomen, feks låsninger. Om du er kandidat for en slik operasjon, får tiden vise, og i hvilken grad du føler at du kommer i mål med trening.


Når det gjelder smertene på utsiden, altså motsatt side av den dårlige menisken, forstår jeg at disse smertene sitter en del lenger fortil og høyere enn leddlinjen i kneet. Jeg forstår deg også dithen at dette er symptomer som er synkrone med bevegelse i kneskålen. Jeg tror dette er det vi kaller "opphakninger" i leddet mellom kneskålen og lårbeinet. Dette har altså ikke noen sammenheng med meniskskaden, og er heller et uttrykk for at brusken i dette leddet er noe ujevn og slitt.


I sum er både symptomene fra menisken og fra leddet mellom kneskålen og lårbeinet symptomer på begynnende slitasje. Dette er i utgangspunktet ikke noe jeg ville bekymret meg over. Jeg ville ha fortsatt å trene med fysioterapeut - blir plagene dog verre, eller bedringen uteblir, ville jeg forshørt meg med en ortopedisk kirurg om hvilke muligheter denne ser for seg.


Lykke til!