Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Avvikende hofteleddsanatomi

Spørsmål

Jeg har siden jeg var ca 20 år gammel slitt med smerter i korsrygg/baken, noen ganger med utstråling ned til fot, på venstre side. Nummen følelse i fot (mest i hælen) til tider, spesielt hvis jeg går/står mye på hardt underlag. De siste årene har jeg også fått smerte på venstre side av hofte, men kommer og går. Kan virke som en irriterende smerte/betennelse. Flere ganger har jeg også opplevd en plutselig sterk, ilende smerte som går ned i lyske (venstre side). Jeg klarer da ikke å belaste venstre fot, men smertene er vanligvis ikke langvarige. Har vært til fastlege for ca 6-7 år siden med dette, men fikk da bare Diclofenak, og ingen videre utredning. I våres dro jeg til kiropraktor da smertene var mer tiltagende, samt mer verkende smerte i korsrygg og baken. Symptomene kunne ligne litt på irritert piriformis. Kiropraktor gjorde en grundig undersøkelse, men fant ingen unormale funn. Han mente det kunne være rotaffeksjon i L4-L5, og henviste meg til MR Columna og bekken. Fikk med bildene på CD, og gjennomgikk disse med kiropraktoren. Han fortalte da at ryggen så helt Ok ut, men at det var trange forhold i sideledd/rotkanal L5 området, og at dette kunne forklare smertene. Beskrivelse fra radiolog har nå kommet, og der står det ingenting om trange forhold i rotkanal, men ingen patologiske funn. I beskrivelse for bekken står det derimot funn med relativt stor cam deformitet i caput collum overgangen osv osv. Har lagt ved beskrivelsen, så kan du lese det som står der. Spørsmålet mitt er om dette funnet er noe som kan forklare smertene jeg har hatt i nedre del av korsrygg, samt i baken, med utstråling til fot, samt den ilende smerten ned i lysken innimellom? Bør jeg ta dette videre med fastlege for å få henvisning til ortoped og vurdering der? Hva er event behandling for dette?

Mann 40
Svar

Hei!


Dette er dessverre en problemstilling jeg ser ganske ofte- unge mennesker med uavklarte smerter i hoftebuen hvor årsaken erkjennes for sent. Du har altså fått påvist avvikende anatomi i begge hofteledd - en såkalt cam-deformitet. Det vil si at anatomien i overgangen mellom lårhalsen og lårbeinshodet ikke er samsvarende med anatomien i hofteskålen. Slike avvik i anatomien gir femuroacetabulær impingement eller beinet kollisjon, og felles for dem er at de gir tidlig slitasjeutvikling i hofteleddet, når de ikke blir utbedret i ung alder.


Du har allerede fått konstatert begynnende slitasje i begge hofteleddene, og det er høyst sannsynlig dette som gir deg smertene, spesielt i lysken. En del av de andre symptomene og øvrig lokalisasjon av smerter som du beskriver, kan godt tenkes å oppstå som følge av forandringene i hoftene dine.


Du bør helt klart vurderes av en ortoped, og bør henvises til en avdeling hvor det er kompetanse på denne problemstillingen. I og med at det allerede er etablert slitasje i hoftene, kan det i verste fall kun være mulig å avhjelpe dette med en protese i leddet.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-