Avrevet korsbånd

Spørsmål

Hei, i 2000 fikk jeg rift i korsbånd. Etter noen år(husker ikke årstall) rev jeg av fremre korsbånd når jeg gjorde ett hopp. Fikk beskjed om at dette kunne trenes opp igjen og at man greide seg uten fremre korsbånd. Etter som årene har gått har kneet vært et tilbakevendende problem. Det har vært rift i menisk, som jeg også fikk beskjed leger seg selv. Med opptrening. Jeg er aktiv liker å løpe, gå på ski, gå turer i fjellet, danse. Jobber på sykehjem. Har hatt noen sykemeldinger pga det kneet, men det har gått seg til igjen. Imars i år skjedde det igjen, gikk utfall og det kjennes som noe vries av inni kneet og det kan ikke tråkkes på. Tok MR med dette svar: kronisk fremre korsbånd ruptur. Uendret. Ses en sannsynlig vertikal ruptur i bakre horn av mediale menisk perifert. Tilstøtende parameniskalcyste dorsalt. Laterale menisk, bakre korsbånd, og mediale kollateraligament er normale. Breddeøket proximale feste av laterale kollateralligamentet med signalavvik er forenelig med sequelae fra tidligere legamentskade. Beskjedent bonebruise dorosalt i begge laterale og mediale tibiacondyl som sist. Det er god bruskdekning over condylene og bak. Lett hydrops. Ingen baksers cyste. Uendret funn. Råder til fysioterapi. Går til fysio for nålsetting av spente muskler i lår og opptrening. For en uke siden skjedde det igjen etter å gått 1km inn i fjellet. Noe strekkes/vris/glipper og beinet kan ikke gås på. Bruker nå krykker og smerter på innside kne og bakside legg. Kneet har alle disse årene stengt seg når jeg går nedover fra fjellturer, lange trapper etc. Hva kan gjøres med dette? Det er ingen livskvalitet for meg som ønsker å leve aktivt å bli sittet passivt å se på andre går og løper..jeg ønsker et kne jeg kan stole på og gå å være redd for at plutselig svikter igjen.

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Symptomene du beskriver er forenelig med dem man måtte forvente når du ikke lenger har et fungerende fremre korsbånd. Det er riktig som det ble sagt, at for mange er det tilstrekkelig med opptrening av stabiliserende muskulatur, men dette gjelder  ikke for alle.


For meg høres det ut som om du mangler nødvendig stabilitet i kneet, og dine akutte plager er nok utløst av riften som har oppstått i menisken. Menisken er svært utsatt for skjæringskrefter, slikt som nettopp kan oppstå når fremre korsbånd ikke fungerer.


Plagene fra menisken kan godt avta, men du vil være utsatt for nye skader i menisken i fremtiden. Siden du har vært så mye plaget, og opplever kneet så ettergivende, og også har forsøkt å trene det opp, ville jeg rådet deg til å på nytt få vurdert om du ville vært tjent med å rekonstruere fremre korsbånd.


Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn