Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Arvelig tilstand i fot

Spørsmål

Hei, Eg har tverrplattfot i kombinasjon med klotå, på alle bortsett fra storetåen. Mitt spørsmål er i grunnen som følger: kan dette være arvelig til mine barn? Hva er oddsen? Om dette er tilfelle, er det noe som kan gjøres når de er små for å forminske «skadene»? Er så i tvil om eg burde få barn eller ikkje.

Mann 29
Svar

Hei!


Ut fra det du skriver, har jeg ingen forutsetning for å fortelle deg hvilken tilstand du har, om du i det hele tatt har en tilstand. Det man oftest ser, er at enkelte nevrologiske tilstander kan gi avvikende utseende på legg, ankel og fot. Det er nok best at dette blir vurdert av en nevrolog og en dedikert ortoped. Det finnes en rekke variasjoner som må oppfattes å være helt normale, mens andre er avvikende i slik grad at man må lete etter tilgrunnliggende årsak. Ved en del nevrologiske tilstander, vil det nok være en viss arvelighet.


Likevel, så synes jeg virkelig ikke det du beskriver skulle være avgjørende for om du burde få barn. Hvis en feilstilling er arvelig, vil det i en del tilfeller kunne gjøres korreksjoner tidlig, slik at man senere slipper mer omfattende kirurgi for å oppnå det samme.


Lykke til!