Ankeldistorsjon

Spørsmål

Hei! For tre uker siden skadet jeg høyre ankel på tur i marka. Jeg ble nødt til å gå på foten i bratt og ulendt terreng i halvannen time, for å komme meg hjem. Da jeg var hjemme kunne jeg ikke lenger stå på foten, men hadde et par enkle krykker stående, som jeg har brukt siden. Brudd ble utelukket hos legevakten. Hos fastlegen (spesialist på idrettsskader) ble jeg diagnostisert med margødem i talus/bone bruise. Har ikke tatt MR. Det har vært generelt lite hevelse og ingen misfarging i skadeområdet, med unntak av hevelse i hele foten ved mye stillesitting på stol eller fysiske anstrengelser i hjemmet, spesielt under hetebølgen den siste uken. Etter to uker på krykker, og ved utgang av første sykemelding, prøvde jeg å stå på og belaste foten forsiktig, for å sjekke status. Ved hjelp av krykkene og aircast kom jeg meg med buss til sentrum. Der opplevde jeg at jeg fikk smerter i håndleddene og håndflaten på begge hender, og mistet følelsen i lille- og ringfinger på høyre hånd. Tok da taxi hjem umiddelbart. Siden har også ankelen blitt ømmere og jeg er tilbake på krykker uten å belaste den skadete ankelen overhodet. Er sykemeldt 3 nye uker. Følelsen kom tilbake i fingrene, men hendene gjør fortsatt vondt, spesielt høyre håndflate, som er den jeg har belastet mest. Håndflaten har hovnet opp noe, og den kjennes betent ut. Smertene sitter mest i området "flexor retinaculum" og "abductor digiti", og skyldes helt klart krykkene. Jeg har kjøpt tigergrep til håndtakene. Allikevel er det nå så vondt at jeg føler jeg ikke bør bruke krykkene. Men da kommer jeg meg jo ikke noe sted. Mine spørsmål: Hva skjer i hendene mine, og hvordan bør de behandles? Hvor lenge kan jeg forvente å måtte gå på krykker når jeg har margødem i talus? Finnes det et alternativ til krykker, eller en alternativ krykke som ikke belaster hendene sånn? Ser at de finnes i USA, men finnes de her? Jeg bor alene, har ikke tilgang på bil, og må fikse det meste selv. På forhånd takk!

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Du skriver ikke så mye om hva som skjedde i skadeøyeblikket, men jeg antar at det er tale om et overtråkk mot utsiden av foten, som er det vanligste. Denne skademekanismen kan gi opphav til varierende grad av skader, fra enkel uttøyning av leddbåndene, mer alvorlig skade av leddbånd, og til slutt brudd i ankelen. I tillegg kan en de andre strukturer som blir akutt overbelastet skades. At det ikke er funnet noe på røntgen er jo bra, da det utelukker åpenbare brudd. Uten å ha tatt MR skjønner ikke jeg helt hvordan du skal kunne ha fått konstatert "bone bruise", da dette er en MR-beskrivelse. Erfaringsmessig kan folk plages med smerter  etterkant av et kraftig overtråkk i lang tid, uten at det nødvendigvis foreligger noen påvisbar strukturell skade.


Så mitt råd når det gjelder ankelen din, er å få avklart om dette faktisk er "bone bruise" i talus. Hvis så er tilfelle representerer dette en skade i vristbeinet uten strukturell endring som man ser ved brudd. Ofte vil dette kreve 6 uker uten at knokkelen provoseres forbi smertegrensen. Jeg ville anbefalt MR før denne diagnosen ble stilt. Hvis plagene vedvarer utover denne tiden, bør du få sjekket ankelen din på nytt.


Når det gjelder hendene beskriver du avklemming av en nerve i det som kalles Guyons kanal. Sannsynlig er dette utløst av trykket fra krykkene, og hvis du trenger krykker, kan du skaffe deg "axillekrykker", som gjør at belastningen flyttes fra håndleddene og til armhulene.


Hevelsene som du beskriver ville jeg ikke tillagt noe vekt foreløpig. I ankelen er det ikke unormalt at man kan plages med hevelse i relativt lang tid etter skader. Hvorfor du skulle bli hoven i hendene har jeg ikke en god forklaring på, men siden det har pågått siden du tok i bruk krykkene, er det nærliggende å tro at disse kan bidra til dette.


Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn