Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Akutte korsryggкsmerter med utstråling til forsiden av låret. Hva det kan det skyldes?

Spørsmål

Hei. Har vært plaget en stund smerter som går fra nederste høyre side av ryggen og fram til lysken og framsiden av låret. Har blitt bedre i en stund etter en del øvelser. Men i dag da jeg skulle ta en øvelse (sideplanken)fikk jeg en voldsom smerte fra korsryggen og fram til forsiden av låret. Har vært til lege og fått smertestillende,men er fortsatt veldig vondt hele tiden.Legen trodde det er muskulært. Har du noe tips hva det kan være?

Mann 56
Svar

Hei.


Du fikk altså akutte smerter fra korsryggen og frem til forsiden av låret idag, da du gjorde en øvelse. Du fikk smertestillende medisiner av legen din, som mente dette var muskulært. Det kan det godt være. Jeg kan naturligvis ikke si noe sikkert om dette uten å undersøke deg. Et alternativ er at det kan være en ischiasvariant. Da handler det i så fall om at en av skivene mellom de nederste ryggvirvlene dine, har blitt presset ut under øvelsen (også kalt prolaps) og så vil den kunne gi trykk mot den nerven som fører til forsiden av låret ditt, og gi deg smerter der. 

Dette er det imidlertid ikke så viktig å finne ut av med sikkerhet, siden det er samme behandling som er aktuell uansett om det er prolaps/ischias eller muskulære smerter. Det som virker, er smertestillende medisiner, tid og moderat bevegelse innenfor smertegrensen. Da vil man i de fleste tilfeller bli god etter en del tid,  uansett om det er det ene eller det andre. 

Og med tanke på om det er et prolaps, så er det ikke viktig å vite dette med sikkerhet nå, for behandlingen vil uansett være tid, bevegelse og smertestillende medisiner. Andre tiltak som f.eks. operasjon er overhodet ikke aktuelt før en eventuelt ser at en ikke blir god igjen med tilstrekkelig tid. Det er alltid riktig å la tiden gå, siden det meste av slike ting går over av seg selv med tiden. 

Håper det var greit svar. God bedring!