Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Aksessorisk bein i fot

Spørsmål

Os tibiale externum, type 2. Ganske prominerende ved begge føtter. Jeg har bare smerter i høyre fot. Sannsynligvis etter et kraftig overtråkk for noen år siden. Jeg spiller hockey og har naturligvis trange skøyter som irriterer denne tilstanden. Dette gir skarpe, lokale smerter ved overdreven pronasjon av fot, samt overdreven supinasjon m/vekt (altså ikke normale bevegelser). Jeg kan også få smerter lokalt, samt i fotbuen i det daglige (særlig om morgenen), men dette varierer fra dag til dag. Smertene er ikke uutholdelige, men jeg frykter at det kan bli kronisk betennelse av posterior tibialis, eller at smertene kommer til å øke slik som det har gjort det siste året. Jeg er i veldig god fysisk form og trener daglig, siden jeg jobber fullt. Jeg har fått operasjonsdato den 13. november ved lokalt sykehus, men er veldig skeptisk til å gjennomføre siden jeg ikke vet hvordan prognosen er. Kirurgen min hadde tydeligvis operert mange med samme tilstand, og hans prosedyre var å "barbere" så mye av det aksessioriske benet som mulig, for å unngå å måtte skjære i posterior tibialis (for å deretter forankre denne i os naviculare). Så til mine spørsmål: Har min kirurg en god prosedyre for denne operasjonen? Kan operasjon gjøre ting verre, ved at man mister optimal funksjon over fot og ankel? Hva er er best alternativ av sutur og skrue som forankringspunkt til posterior tibialis? Takk på forhånd. Ha en fin dag.

Mann 25
Svar

Hei!


Os tibiale externum er et aksessorisk bein som sitter på innsiden av båtbeinet. Det er et ganske vanlig funn, og skyldes manglende fusjonering av to forbeiningsområder i båtbeinet.


Du beskriver å ha type II, hvilket vil si at det foreligger et falskt ledd mellom båtbeinet og den aksessoriske knokkelen. Disse falske leddene kan hos noen gi smerter, feks etter en skade eller større belastning. For de fleste forblir den aksessoriske knokkelen uten symptomer og plager.


Når man først har plager, kan det være aktuelt å ty til kirurgi. Da vil den vanligste operasjonen være å fjerne knokkelen. Det gjørs ved å åpne senen som kalles tibialis posterior, fordi knokkelen ligger innbakt i denne. Deretter skreller man ut knokkelen. Hvis man opplever å måtte løsne mye av nevnte sene, vil det være lurt å sikre denne til båtbeinet med trådanker. Å bruke skruer for å feste senen vil ikke være aktuelt, men det kan være du mener å skru den aksessoriske knokkelen til båtbeinet? Dette er noe jeg har begrenset erfaring med, og de ganger jeg har gjort det, har jeg endte opp med å reoperere og fjerne både skruer og knokkel.


Den plan du er forespeilet virker å være helt i tråd med gjeldende praksis. Ja, en operasjon kan alltid gjøre symptombildet dit verre, på den ene eller andre måten. Planlagt kirurgi for for tilstander som må regnes for å være plager, og på ingen måte livstruende, bør alltid være belyst med en grundig kost/nytte-diskusjon på forhånd.


Lykke til!