Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Akillessenetendinose

Spørsmål

Hei. Var hos besøk hos min fastlege i dag, for å få hjelp, råd og veiledning ang min achillesbetennelse. Jeg har vært å fått en ultralyd av skaden, som er vedlagt i innlegget. Legen min hadde ingen interresse av å lese innholdet av denne, holdt at hun så overskriften. Ble overrasket og skuffet, da jeg føler det er ganske relevant. For 4 år siden hadde jeg samme diagnose, men litt mildere betennelse, var da 80% sykemeldt et år. Fikk kortisonsprøyter, det hjalp ikke og gjennomførte 3 stk trykkbølgebehandlinger for å fjerne kalk. For 2 år siden så begynte betennelsen å komme tilbake. Jeg arbeider 100% som kokk, går å står hele dagen. Jeg har nå ekstreme smerter som gjør at jeg halter konstant. Klarer ikke å gå trapper ordentlig, må gå sidelengst å holde med fast i rekkverket. Våkner om nettene av smerter. Jeg fungere ikke hjemme etter arbeidsdagen, gjør for vondt å gå. Så klarer ikke være aktiv med barna mine, da dette hemmer meg slik. Jeg spurte legen om det ville være hensiktmessig å jobbe litt mindre. Det var det ikke, siden jeg hadde like vondt i fritiden min som i arbeidstiden min. Jeg fikk en henvisning slik at jeg kan få spesial tilpassende sko. Jeg kan kun bruke tresko siden andre sko gnager mot achilliesen. Jeg går til behandling hos naprapat samt at jeg gjør tå hev øvelser i trapp. Og strekker ut leggmuskelen i trappen. Jeg føler selv at jeg behøver en 50% sykemelding, slik at jeg får litt hvile og overskudd. Det brenner i foten under arbeidsdagen og gangen min er helt halt pga smerter. Hva kan jeg gjøre? Hadde legen forstått det bedre ved å lese epikrisen? Voltaren virker ikke i det hele tatt. Ble lei meg og trist etter legebesøket, da jeg følte jeg ikke ble tatt på alvor. Mvh dame 38 år. Har ingen sykdommer eller allergier.

Svar

Hei!


Du beskriver en ganske vanlig tilstand. En irritasjonstilstand i akillessenen, deles oftest i to ulike typer. Den ene rammer innfestningen av senen, mens den andre rammer et stykke over innfestningen, gjerne der blodforsyningen til senen er dårligst. Både slik du beskriver dine plager, og slik jeg leser funnet på ultralyd, er det nok tale om en irritasjon i den nederste delen av akillessenen, i tillegg til at også innfestningen er rammet. I noen tilfeller kan det være at årsaken til plagene er den benete anatomien i det tilgrensende hælbeinet. Tilstanden omtales da ofte som en Haglunds hæl - ofte vil vanlige røntgen kunne vise om så er tilfelle.


I ditt tilfelle, tror jeg en nærmere vurdering av akillessenen og de omgivende strukturer vil kunne være nyttig. Du har jo vært plaget tidligere, og nå sammenhengende i to år, og forandringene som er påvist på ultralyd, er ganske omfattende. På tross av at du har gjort mye riktig av konservativ behandling, har bedringen uteblitt. 25 % av dem som plages med akillessenen, blir ikke bedre, og kan vurderes for operativ behandling. Jeg synes derfor at du skal be om å få bli vurdert av en ortopedisk kirurg for eventuelt å se om du kan avhjelpes med kirurgi.


Lykke til!