Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

8.runde med akutte korsryggsmerter. Hva skal jeg gjøre?

Spørsmål

Har for 8-ende gang fått det de kaller "låsing" i korsryggen. Kom da jeg bøyde meg for å ta opp noe fra gulvet (skjedde helt uten forvarsel!), først "murring" i korsryggen, i løpet av kvelden/natta ble smertene verre. Lå til sengs 3 hele dager med smerter, uten at smertestillende hjalp. Hver gang jeg forsøkte å lirke meg ut av senga og gå litt, ble smertene så sterke at jeg svimte av. Første gang jeg fikk dette var for 9 år siden, 3 mnd etter tvillingfødsel (som endte med akutt keisersnitt, som også medførte ny oppskjæring etter 3 dager pga blodansamling (2dl) i mageregionen). Så har dette gjentatt seg, og for hver gang er smertene sterkere, og jeg blir stivere og mindre bevegelig i rygg, hofte, nakke og skuldre. Har tatt MR, og de sier det ikke er tegn til annet enn normal slitasje, så de sier det er muskulært. Jeg har trent hele livet og trener fortsatt jevnlig, men noe mindre nå enn før. Jeg har gått til fysioterapeut, manuell terapeut, kiropraktor, naprapat, hatt personlig trening med forskjellige treningsprogram. Har gjort øvelser hjemme, men opplever altså at dette ikke hjelper. Hva er dette? Nå er jeg så fortvilet at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre lengre eller hvordan jeg skal trene for å bli bedre. Jeg kommer ikke til å klare flere slike smeller, for hver smell så blir jeg stivere i hele kroppen, livredd for bevege meg slik at det igjen skal smelle og jeg skal få vondt. Dette går dermed ut over min sosiale helse, for jeg klarer ikke sitte på gulvet å leke med barna, jeg har måttet slutte med dans, jeg tør ikke bli med på fjelltur, skitur, sykkeltur osv, for hva hvis jeg får en ny smell langt inne på fjellet? Er det noe sted jeg kan få opptrening med oppfølging? Noen som helst som kan hjelpe?

Kvinne 46
Svar

Hei.


Du har altså hatt flere runder med akutte korsryggsmerter, og MR-bilde har avklart at det ikke foreligger alvorlig sykdom som årsak til dette. Det er bra, selv om det selvfølgelig ikke er bra å ha slike akutte ryggsmerter. Men det er bra på den måten at det vet vi at det skyldes muskulære forhold, og det innebærer også muligheten for bedring, dvs sjeldnere og mindre vonde ryggtak.

Det er også slik at flertallet av alle mennesker får perioder med akutte korsryggsmerter i løpet av livet, noen oftere og noen hyppigere. Så hva kan du gjøre? 

Siden det ikke skyldes alvorlig sykdom eller noe som kan eller skal opereres, så tenker jeg da mer i retning av tilpasset ryggtrening, øvelser du kan gjøre hver dag for å styrke rygg- og magemuskler (core-training). Det vet vi hjelper. Da kan det hende at du vil innvende at det har du allerede prøvd, naturligvis, men det er ikke ensbetydende med at det ikke vil hjelpe. Det kan også tenkes at du hadde vært verre eller hatt hyppigere anfall med ryggsmerter, om ikke du hadde trent. En annen ting som vanligvis er nyttig også, er vektnedgang, -hvis man er overvektig.

For å få optimalisert ryggtreningsprogram, rådgivning m.v., så finnes det ved de fleste sykehus det som kalles ryggskoler. Det høres absolutt ut som du er midt i målgruppen for dette, og at du vil kunne ha nytte av det. Fastlegen vil kunne henvise deg til det. Når det gjelder det å være redd for å få nye ryggsmerter, slik du sier du (forståelig nok) er, så er det også et poeng i seg selv. I slike situasjoner hvor en person har hatt mange anfall med ryggsmerter, blir det ofte til at man venner seg helt ubevisst til ubevisste bevegelsesmønstere, som igjen kan gi spenninger i muskulatur og være medvirkende til å trigge nye anfall med ryggsmerter. Derfor er grundig info om ryggsmerter og det at det i de fleste tilfeller er ufarlig og forbigående, samt rådgivning og veiledning noe som ansees som viktig og nyttig for personer med ryggsmerter, da man da "jobber ned" bevisst frykt for ryggsmerter og de ubevisste muskelspenninger og uhensiktsmessige bevegelsesmønstere man ofte har tilegnet seg.

Det med at du unngår sosiale aktiviteter i frykt for å få ryggsmerter, er naturligvis også uheldig. For det synes jeg at du bør avtale med fastlegen din at du har tilgjengelig sterke (nok) smertestillende medisiner, som du kan ta med deg på turer osv, for det vil jo gjøre at du føler deg mindre sosialt hemmet og bekymret for å få ryggsmerter.

På en ryggskole vil du få veldig mye mer praktisk nyttig informasjon og råd i den gaten jeg har startet her, og jeg synes du skal snakke med fastlegen om dette.

Håper at rådet og informasjonen kan være til nytte. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-