80-årig kvinne med smerter i hoften

Spørsmål

Smerter i hofte ved bevegelse sidelengs og ved løfting av fot. Vanskelig å snu seg i senga. Bilder av hofte viser for liten slitasje til at det skal gjøre så vondt. Har fått kortison i hofteleddet for å utelukke det. Ingen endring etter 1 uke. Smerten har vart i 8 uker og jeg må spise 6 paralgin forte for DSG. Likevel ondt. Er nesten blitt sengeliggende. Hvorfor kan ikke noe gjøres ? Hva kan det være?

Kvinne 80

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det første som må sies her, er at et røntgenbilde ikke viser graden av smerte. En kan ha mye smerter mens lite vises på røntgen, og omvendt, det går an å ha lite smerter selv med mye funn på røntgenbilder. Du kjenner det du kjenner, det er udiskutabelt. Og det trenger du hjelp for, og det er din fastleges oppgave og plikt å hjelpe deg med. Du må følgelig holde jevn kontakt med fastlegen inntil du har fått løst dette smerteproblemet, -på en eller annen måte.

Skal en løse et helseproblem, må en naturligvis først få klarheten i årsaken til helseplagene, dvs få stilt korrekt diagnose.

I ditt tilfelle er det ikke sikkert at det er den moderate slitasjen som vises på røntgen, som er årsaken til smertene dine. Det kan være det, men det behøver ikke å være årsaken. Det kan også være deler av årsaken, og at der er andre årsaker i tillegg, og det må fastlegen hjelpe deg med å finne ut av. 

Hvis ikke smertene kommer (ene og alene) av slitasjen i hofteleddet ditt, kan smertene komme fra bløtvevet omkring, dvs muskler, sener og slimposer. Det vil jo ikke vises på røntgen, men undersøkes ved at legen undersøker deg med tester og palpasjon (trykking) i musklene m.v. 

Jeg tenker også at legen din bør henvise deg til en ortoped, for en vurdering av om din påviste hofteleddsslitasje er av en slik grad at du kan være kandidat for hofteprotese, selv om det kanskje ikke høres slik ut i utgangspunktet, med relativt lite funn på røntgen.

Du bruker pr idag en høy dose sterke smertestillende, og du må ikke ta høyere doser av Paralgin Forte enn det du gjør pr idag. Men når det allikevel ikke gir deg tilstrekkelig smertelindring, så trenger du nok en annen og sterkere smertestillende medisin, slik at du får bedre dager. Dette må du ihvertfall ha snarest mulig, og inntil en eventuell årsak og løsning er funnet. For det går alltid an å dempe smerter tilstrekkelig, det er kun snakk om valg av type medisin. Dette må du følgelig ta opp med legen din, for du kan ikke gå rundt å ha så vondt som du her beskriver, når det faktisk finnes mer effektive smertestillende enn Paralgin Forte.


Jeg kan naturlig nok dessverre ikke gi deg noen forklaring på årsaken til smertene dine uten å undersøke deg, men håper at du her har fått noen råd om hva du skal foreta deg videre, for å få en løsning på dette. Jeg ønsker deg lykke til og god bedring.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-