Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

79-årig kvinne med murring i fingertuppene og hovne ledd

Spørsmål

Jeg er en dame på 79 år. I den siste måneden har jeg kjent en murring i fingertuppene. I den siste uken kan jeg se at ytterste ledd på høyre hånd blir liksom klumpete og tykkere enn på venstre hånd. Mye av det samme har jeg på tærene. . Er der noe jeg bør gjøre med det eller» thats’ life» ?

Kvinne 79
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 79 år, som observerer hevelse over ledd på fingre og tær, samt murring i fingertuppene. Du spør om det er noe du bør gjøre noe med eller om det er å forvente og akseptere som "that`s life". Det synes jeg er et godt formulert spørsmål, og jeg ville tenkt følgende om dette. De fleste mennesker får i løpet av livet noen helseplager, noen alvorlige og andre mindre alvorlige. Jo eldre man blir, jo hyppigere forekommer sykdommer, men også alderforandringer som f.eks. forkalkninger i ledd m.v. Det er fullt mulig at dine leddhevelser skyldes forkalkninger. Et evt røntgenbilde kan bekrefte eller avkrefte dette. Men det hjelper deg jo forsåvidt lite å få tatt et bilde og få bekreftet evt forkalkninger, utover at det kan være greit å vite. Men du blir jo ikke kvitt det, isåfall. Så løsningen blir da uansett å leve med det, evt ta noe smertestillende ved behov.

Leddhevelser kan også skyldes revmatisk sykdom, og og mistanken er større om leddet er vondt, evt rødt og varmt. Vil du finne ut av dette, kan du starte med å ta blodprøver hos fastlegen. Dette er heller ikke noe du er aldeles "nødt" til å gjøre, men om dette skulle tilta i betydelig grad, blir smertefullt eller et praktisk problem i hverdagen, så vil jeg si at det legebesøk er å anbefale.


Murring i fingre kan kanskje ha sammenheng med de leddforandringene du beskriver, men kan også ha andre årsaker, f.eks. en nerveskade i nervene ut i fingrene, eller en mekanisk påvirkning av nervene ut i fingrene, f.eks. der nervene går gjennom håndleddet, hvor det kan bli trange forhold for nervene, noe som kan føre til en nummenhet og prikking som ofte kan ligne på "beinet sover"-følelsen. Hvis murringen fortsetter eller evt blir verre, synes jeg nok at dette kanskje er er en større grunn til å oppsøke lege en hevelsene over leddene, -hvis de ikke er vonde.


Alt i alt så kokes dette kanskje ned til at du selv kan gjøre en avveining av om dette er plager du selv synes du lever greit med, for da er du ikke aldeles nødt til å oppsøke lege, eller om du synes det er så plagsomt at du ønsker å få hjelp for det.


Håper det var et greit innspill til ditt gode spørsmål. Ha det bra.