Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

73-åring får vondt i ryggen ved svært lange turmarsjer

Spørsmål

Jeg går turmarsj.Trener nå for Nijmegen 2019. Jeg går for 8 nde gang.4 dager a 30 km. Måtte bryte i fjor etter 2 dager.Smerter i veikryggen.Ble redd for å fullføre. I år må det gå.Gikk 25 km i dag. Kjenner fortsatt smerter når jeg går langt.

Mann 73
Svar

Hei.


Så flott at du har en så sunn og givende interesse som lange turmarsjer, og ekstra imponerende er det jo når du er såpass voksen som 73 år. Ifjor måtte du bryte etter 2 dager,  men da hadde du jo tross alt greid 30 km x 2, noe særdeles mange mye yngre mennesker ikke hadde greid, så bare det er jo en stor delseier. Problemet ditt er at du får smerter i korsryggen når du går langt.  Det er viktig å lytte til kroppens signaler, så blir en slik smerte underveis på en lang distanse for vond, så skal man bryte. Smerte er jo tross alt et signal fra kroppen om at man skal slutte med det man holder på med. 

Du har ikke stilt noe konkret spørsmål til oss her, men jeg antar at det handler om hvordan du i beste fall kan unngå disse ryggsmertene, slik at du klarer å fullføre ditt mål om en "full Nijmegen". 

Ryggsmerter er vanlig, faktisk har vel de fleste mennesker dette nå og da i perioder i livet, og i de fleste tilfeller skyldes det ikke alvorlige ting. Det kan være muskulært, og i voksen alder som hos deg kan en ofte ha slitasje i leddene i ryggraden også. 

Ryggsmerter kan naturligvis ha alvorlige årsaker også, men dette er vel svært usannsynlig hos deg, siden du faktisk er i den formen du er, og du kan gå langt, og får ikke smerten før du har gått skikkelig langt.  Hadde det vært en smerte som var tilstede hele tiden, evt som også forverret seg med tiden, så ville det nok for et voksent menneske vært riktig med en legeundersøkelse for å få utelukket alvorligere ting. 

Siden det her er svært usannsynlig med alvorlige årsaker i ditt tilfelle, så er der neppe andre løsninger på dette, enn å kontinuerlig utsette seg for den belastning og de utfordringer man har som målsetning å takle, dvs svært lange gåavstander. Det er jo slik alle som trener langdistanse trener. Skal man trene seg opp til å løpe maraton, må man jevnlig og over lang tid hele tiden øke lengden på løpeturene, slik at de kommer nærmere og nærmere måldistansen. Og det er også et svært viktig prinsipp med den totale mengden trening, altså "kilometer"-standen, "mileage" som det kalles i engelskspråklig treningslitteratur.  Det har en additiv effekt, dvs at jo flere antall kilometer du har bak deg, jo større blir dine sjanser for å klare en så lang turmarsj.

Du kan også vurdere å styrke ryggmuskulaturen ved å gjøre jevnlige ryggøvelser, evt få litt veiledning av en fysioterapeut på dette, om du ønsker det.  Det vil også kunne bidra. 

Medikamentelle løsninger er ikke å foretrekke eller anbefale,  men samtidig vet vi at et svært stort antall av alle som gjennomfører et maraton, bruker en eller annen form for lett smertestillende for å holde ut den smerten det er de siste kilometerne, f.eks. paracetamol eller Ibux. Det er ikke slik at jeg med dette anbefaler dette for ditt vedkommende, men samtidig vil jeg ikke være kategorisk, for det er nå så mange sider ved saken: Hvis noe såpass ufarlig som for eksempel 2 stk paracet før dagsmarsjen vil kunne hjelpe deg til å klare fulle distansen, og tatt i betraktning hvor viktig det er for deg å klare å gjennomføre dette, både for selvbilde, motivasjon, helse osv, så kan en jo spørre seg om ikke det kanskje kan være en "lovlig" og pragmatisk god løsning for deg å forsøke dette. En skal vel ikke være så veldig kategorisk og absolutt med noe som helst her i livet, tenker nå jeg, men dette har du sikkert din egen mening om. Uansett ønsker jeg deg lykke til, med både din sunne livsstil og med å klare ditt mål om en "full Nijmegen".