Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

6 år med smerter i beina, legen mener det "kommer fra hodet"

Spørsmål

Heisann Heilt siden eg begynte å trene så har eg fått større og større smerter i leggene, anklene og knærne mine. Det har vart sånn i over 6 år no. Eg kan våkne om natten av smertene i leggen. Eg pleie å slå meg hardt flere ganger der eg har vondt for å ikkje føle den første smerten. Eg veit ikkje korleis eg skal forklare kva type smerte det er, men det varierer alt i fra dunkende smerter til smerte heile tida. Eg må bytte sittestilling kvart 3 min sikkert. Eg har vært til alle forskjellige leger, revmatisk, leddlege, fysio, MR for ryggen 2 ganger, tatt støt og nåler i leggen og hatt pauser flere mnd med aktivitet. Eg har eit sunt kosthold og er aktiv heile tida, bruker gode dyre sko. Mor mi er operert 6 ganger pga prolaps. Legen min trur det ligger i hodet mitt med tanken på alt vi har prøvd. Men eg tenkte å tru da, har så sjukt vondt, kvar dag! Hjelp meg!

Kvinne 24
Svar

Hei.


Du er altså en 24 år gammel kvinne som trener mye, og som har problemer med smerter i leggene, anklene og knærne, og det har vart i 6 år. Du er grundig undersøkt av flere leger, inkl spesialist i revmatologi, såvidt jeg forstår, og slik du fremstiller det her, så har en ikke stilt noen diagnose her, og ikke har du fått hjelp for plagene dine heller. Jeg forstår da veldig godt at du er fortvilet, og ber oss om hjelp slik du gjør. Men det er jo som du selvfølgelig forstår, ikke mulig å hjelpe deg direkte her over nett, siden jeg ikke kan undersøke deg, ikke kan hjelpe deg med øvelser, medisiner eller hva som må til for å hjelpe deg.

Men jeg kan gi deg råd.


For å finne ut hva som kan hjelpe deg, må først en diagnose stilles. En må vite hva som skal behandles. Hvis det nå er slik at du ikke har fått stilt noen konkret diagnose hos noen av legen du har vært hos (spør legen din direkte om akkurat det, forresten, for det er viktig) så bør du undersøkes påny. Da synes jeg at du skal spørre fastlegen din om ikke det kan være en god ide at legen henviser deg til en avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering. Ved slike avdelinger gjøres tverrfaglig utredning og pasienter med uklare smertefulle tilstander i muskel/ skjelett, og det ender oftest også med forslag til tiltak og behandling. 


Du kan også vurdere en second opinion hos en annen almenlege, for det er også ofte nyttig i vanskeligere eller uklare tilfeller. Dette kan fastlegen din ordne for deg.


Du sier avslutningsvis at legen din "tror at det ligger i hodet ditt". Det kan ikke jeg kommentere konkret, dvs jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte det. Det jeg imidlertid kan si om det, rent generelt, er at det er fullt mulig. Det er fullt mulig å ha smerter  i kroppen som ikke skyldes påvisbar sykdom i kroppen (muskler, skjelett osv). Og det er svært vanlig og helt almenmenneskelig, noe vi alle fra tid til annen kjenner. Tenk f.eks. på stramme og vonde muskler i nakken ved stress og bekymringer. Det kan jo bli særdeles vondt, men det ligger ingen påvisbar kroppslig sykdom bak, men psykologiske årsaker. Altså et typisk eksempel på at smerter i kroppen kan komme av psykologiske årsaker / "fra hodet".  Siden ingen hittil har funnet noen tegn til kroppslig sykdom hos deg, så er det jo teoretisk mulig at du faktisk ikke har noen kroppslig sykdom, og at det kan skyldes psykologiske forhold. Jeg kan selvfølgelig overhodet ikke si noe sikkert om dette for din del, men at det er generelt fullt mulig, og riktig vanlig, -det er det viktig at du vet. For hvis det faktisk nå er slik at dine smerter ikke skyldes kroppslige årsaker, men psykologiske årsaker, så vil du jo gå glipp av riktig diagnose og riktig behandling, om du utelukker en slik mulig forklaring. 


Dette vil du også få anledning til å drøfte nærmere med avdeling for fysikalsk medisin og fastlegen din. Gjør det, jeg tror det er veien ut av disse langvarige plagene dine. Lykke til.