56-åring i tung fysisk jobb, med slitasje i ryggsøylen. Mye smerter.

Spørsmål

Hei! Jeg har en del år slitt med nakke og ryggsmerter. Vært til vanlig rtg med nakke som viser: Redusert cervicale lordose. Spondylose degenerative forandringer med reduserte skivehøyder i niva C5-C6 og C6-C7. Påleiringer på virvel fram og sidekanter i samme nivåer. Unkovertebrale artrose distalt i cervicalcolumna. Det er bilateralt noen trange forhold i foramina intervertebralia i samme nivåer grunnet degenerative forandringer. Jeg er 56 år og har en fysisk tung jobb både i fysisk karakter og også ved PC. Legen min sier det er slitasje og at han ikke henviser meg videre. Jeg har fått ved noen tilfeller Arcoxia som ukes kur, men for å si det mildt kunne jeg like gjerne spist en sukkerbit. Venter på fysioterapi (et halvt års ventetid) Hva kan denne gjøre med dette? Er det ikke noenting annet som kan hjelpe på smertene? Bruker nå ved behov 1g Paracet og 400mg Ibux, men synes ikke det har særlig effekt. Har ingen utsrålinger, men også smerter i høyre skulder. Hadde for 14 dager siden så store korsryggsmerter i tillegg at det ikke var mulig å gjøre dagligdagse oppgaver, men disse har sluppet nå. Er nå 50% sykmeldt, men etter en vakt på arbeid sliter jeg med store nakke- rygg- og hodesmerter hele resten av dagen og neste. Har du noen råd om evnt. oppfølging? Mvh

Kvinne
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 56 år, du har en fysisk tung jobb, og du har i flere år vært plaget med smerter i rygg og nakke. Røntgen har vist at du har "slitasje", som er et greit og korrekt samlebegrep for de forandringer som du omtaler ovenfor. Legen din har mao. rett når han/hun sier at det er slitasje, for det er bare et annet og mer dagligdagsord for det samme som står i røntgenbeskrivelsene.


Ingenting av det som er beskrevet i røntgenbeskrivelsene, er noe som kan opereres vekk. Derfor er aktuelle tiltak fysioterapi, egentrening, smertestillende medisiner, og mye kan oppnåes med det.

Det må også legges til at når man er 56 år, så er det riktig vanlig å finne noe slitasje og forkalkninger slik du har. Det er dog slett ikke ensbetydene med smerter. Smerter kan reduseres, og bildene er ikke noen "fasit" på hvordan dine mange kommende år skal bli.


Når ikke de smertestillende tabletter du har fått hittil har hjulpet deg, må du ha andre, evt sterkere. Det er alltid og uten unntak mulig å lindre smerter, det er kun snakk om medikamentvalg og doser. Ta derfor dette opp igjen med legen din. 

Du har en fysisk tung jobb, og etter en vakt har du økte smerter, såpass at det er vanskelig å gjøre dagligdagse aktiviteter. Du er 50% sykmeldt nå, men det bør kanskje vurderes om du bør sykmeldes fullt i en periode. Det kan hjelpe deg til å få mindre smerter, ved å redusere belastningene, gjerne kombinert med andre smertestillende medisiner og evt fysioterapi i tillegg.


Jeg synes det er pussig at det skal være et halvt års ventetid på fysioterapi, der er jo så mange fysioterapeuter her i landet. Kan du se utenfor bokommunen din, f.eks., om der er andre / flere der, og forhøre deg om ventetider?


Jeg håper at mine råd og innspill her kan være til nytte, og ønsker deg god bedring.