Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

32-åring med ryggsmerter i 9 mnd, redd for at det er noe alvorlig.

Spørsmål

Hei. Jeg har nå i lengre tid slitt med konstante ryggsmerter (i over 9mnd) Jeg kjenner det i korsryggen når jeg står, går, ligger og sitter. Det hjelper ikke med paracet eller ibux. Har også vært hos min lege med dette 2 ganger i løpet av denne tiden, men de sier det er muskulært. I de siste månedene har også hoftene begynt å gjøre vondt. I dag kjente jeg også en liten kul på størrelse med en ert i lyska, (ca 5x5 mm i størrelse) Den var ikke vond. Men jeg blir jo veldig skremt. Jeg har vært veldig redd for å få kreft da min bestemor døde av det og min sønn har hatt Wilm`s tumor.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe spørsmål til oss, så det er ikke helt klart for meg hva du ønsker informasjon om. Jeg vil derfor kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd.


Ryggsmerter er særdeles vanlig, faktisk har flertallet av alle mennesker dette i perioder av livet. De aller fleste tilfeller av ryggsmerter skyldes ikke alvorlig sykdom, men for eksempel muskulære spenninger. Det henger ofte igjen sammen med stress og bekymringer, ikke minst bekymring for om ryggsmertene kan skyldes noe alvorlig. Faktisk er det bevist at bekymringer omkring ryggsmerter, både forverrer de og gjør at de varer lengre. Dette viser sammenhengen mellom kropp og psyke på en veldig tydelig måte.

Det at det har vart så lenge som 9 måneder, uten at det har blitt jevnt verre og uten at du har fått nevrologiske symptomer (lammelser, utstrålende smerter) eller andre symptomer, taler også sterkt imot at dette skulle skyldes noe alvorlig, spesielt ikke kreft. 

I tillegg har du vært undersøkt av leger for det, og da var konklusjonen at det var muskulære smerter. Enhver almennlege har særdeles mye erfaring i å undersøke rygger, siden det er så vanlig med ryggvondt, og er derfor flinke til å stille korrekte diagnoser, og å skru på alarmen om det er noen mistanke om noe alvorlig, hvilket de altså ikke mente det var i ditt tilfelle.

Derfor er det enhver grunn til å tenke at legen(e) kan ha ha rett i deres konklusjon om at dette er muskulære ryggsmerter, altså helt ufarlige og vanlige ryggsmerter, av den typen de fleste av oss har nå og da. 

Hvis vi tar som utgangspunkt at det er korrekt diagnose, hvilket jeg også tenker ut fra alt du har skrevet her, så er det flere ting du kan gjøre for å bli bedre i ryggen:

Det viktigste er muligens å ikke bekymre deg for at det skulle være noe alvorlig, jfr det jeg har forklart det ovenfor om sammenhengen mellom bekymringer for ryggsmerter, og deres varighet.

Deretter er fysisk bevegelse og tilpassede øvelser det viktigste. Muskler liker å bli brukt, og blir vondere av å ikke bli brukt. Alt er av det gode, ikke minst daglige gåturer, gjerne i litt kupert terreng. Spesifikke ryggøvelser er også nyttig, og du kan med fordel ta et par timer hos en fysioterapeut for å bli vist øvelser som vil hjelpe deg, og så kan du fortsette med de på egenhånd.


Dine hoftesmerter kan også skyldes muskulære forhold, så la gjerne lege vurdere dette også for deg. Muskulære smerter fra ryggen fører ofte til endrede og forkjærte bevegelsesmønstre, som igjen kan gi smerter andre steder i kroppen.


En lymfeknute på størrelse med en ert i lysken, ser jeg ikke som relevant i det hele tatt, i forhold til dine ryggsmerter. Lymfeknuter kommer og går, det er en del av kroppens naturlige immunforsvar. Skulle den mot formodning fortsette å vokse hele tiden, så får du heller la lege vurdere den.


Du skriver avslutningsvis at du er skremt nå, og du nevner kreft. Jeg tenker at sannsynligheten er stor for at det påvirker dine ryggsmerter negativt nå, og anbefaler deg sterkt at du legge de bekymringene fra deg, og heller anser ryggsmerter som en del av livet for folk flest, i perioder, og starter ryggøvelser og gåturer som foreslått ovenfor.


Håper at rådene og informasjonen er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-