Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

32 årig kvinne våknet med smerter og stølhet i armer og bein. Polymyalgia revmatika?

Spørsmål

Hei Jeg våknet opp en morgen med smerter i ben og armer(mest bena), akkurat som om jeg hadde hatt en skikkelig treningstime dagen før(noe jeg ikke hadde hatt).Var skikkelig stiv og støl. Dette er nå 2 uker siden og jeg sliter enda. Jeg har mest vondt i bena(kommer av og til smerter i armene som går i ledd og knokler).Sliter med å sette meg på huk, komme meg ut av senga, sette meg ned på do osv. Det går greit på jobb, er stiv og støl, men klarer å gå sånn nesten normalt(det gjør vondt å gå). Verste smertene er med en gang jeg våkner eller har sitti i ro en stund. Smertene går fra hoftepartiet og ned hele bena, kjenner det spesielt i knærne og bak lårene/rumpa. Jeg har fra før plagdes mye med smerter i venstre arm og hjertebank. Legen mente det ikke hadde noe sammenheng. Har hatt ekg som viste ekstraslag, men de så ikke noe galt på røntgen(har såkalt traktbryst også hvor brystbenet går litt inn). Mye av smertene ble borte etter fysikalsk behandling samt utskifting av gamle silikoninnlegg. Hjertebanken er enda der, noe jeg er bekymret for. Jeg kan gå i flere uker å ha ekstraslag for hvert slag hjerte tar gjennom hele dagen og jeg kjenner jeg blir fryktelig sliten av å ha det slik. Det er så sterkt at du kan se det gjennom klærne når det banker. Er dette virkelig ufarlig?? Ser for meg at jeg faller om en dag. Er det noen blodprøver jeg burde ta? Hva kan alt dette være? Og vær så snill å ikke si at jeg er for ung til å ha det ene eller det andre eller at det er psykisk, for jeg sliter med smerter og det er ikke psyken. Jeg har et stabilt fantastisk familieliv og trives med alt ellers. Blir bare så sliten av alt dette. Bruker ingen medisiner og har ingen diagnoser ellers. Vært gjennom 2 fødsler hvor en var med smertelindring(de bommet flere ganger i ryggen og i et halvt år hadde jeg ikke følelse i halve delen av ryggen). Dette er 8 år siden ved første fødsel. Tusen takk for hjelp. Håper du kan gi meg noe svar. Kvinne 32 år.

Kvinne 32
Svar

Hei.


En ung og tidligere frisk kvinne, som våkner opp med smerter og stølhet i armer og bein, uten ytre utløsende årsak, gir helt klart mistanke om sykdom. Det første som slår meg, er tilstanden polymyalgia revmatika, på folkemunne kalt muskelrevmatisme. Mistanken er såpass stor at du bør få dette sjekket hos legen din. Viktigste undersøkelsen er blodprøven SR / senkning. Den pleier å være svært høye, gjerne tresifret ved Polymyalgia Revmatika. Det finnes effektiv behandling, prednisolon.

PR er typisk verst om morgenen og etter å ha vært i ro, og kjennetegnes ved smerter og stølhet i hofter/lår og skuldre/armer.


Din tendens til hjertebank bør sjekkes med tanke på om du kan ha høyt stoffskifte. Det kan gi en lang rekke symptomer, ikke minst tendens til ekstraslag og hjerterytmeforstyrrelser. Muskelsmerter og stølhet er ikke helt typisk for denne sykdommen, men det er heller ikke utenkelig at det kan gi plager fra muskler.


Jeg håper at informasjonen her kan være til nytte for deg. Ha det bra.