Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

3 år med ryggsmerter, har nå fått MR-svar

Spørsmål

Hei! Jeg har vært plaget med min rygg i 3 år etter siste fødsel. Nå foreligger MR svar: Det foreligger hemangioner i benmargen i virvelcorpora TH11, L2 og L5. Det er også et lokalisert område av benmargsødem inn mot dekkplatene i nedre deler av virvelcorpus L4, som nok skyldes en schmorlsk herniering, kan nok være symptomgivende. det er også litt reaktivt benmarksødem i samme område ved øvre dekkplate L5. Adekvate forhold ved intervertebralskive, men gode plassforhold for nerverøtter. L3/L4: litt degenerative intervertebralskive, men gode plassforhold. L4/L5: degenerativ intervertebralskive uten vesentlig bukning. Det foreligger imidlertid en venstre foraminalt beliggende ruptur i anulus fibrosus. L5/S1: degenerativ skive og også her en liten ruptur i anulus fibrosus. R: hemangiomer i benmargen uten aktuell patologisk betydning. Ikke tegn til prolaps. Jeg er 34 år, aktiv, normal kroppsvekt, tidligere frisk. Hva kommer dette av? Hva gjør jeg videre? Jeg jobber i ambulansen, så er avhengig av en grei rygg. Det som stresser meg er setningen ikke aktuell patologisk betydning. Kan dette utvikle seg til kreft? Jeg har lest endel om modic forandringer, men min kiropraktor mener det ikke et det. På forhånd takk for svar.

Kvinne 34
Svar

Hei.


Setningen "uten patologisk betydning" er en standard frase, som nærmest kan oversettes med "som ikke har med sykdom å gjøre". Formuleringen har ingenting med kreft å gjøre.

Det betyr også at funnene anses som et tilfeldig bifunn som ikke forklarer de plager pasienten har. Svaret på spørsmålet ditt om det kan utvikle seg til kreft er med andre ord et absolutt nei, det kan det ikke. 

Videre så forteller bildene at du ikke har prolaps, hvilket naturligvis er utmerket å ikke ha. Bildet viser også at det ikke finnes noen alvorlig sykdom i ryggen din, og ikke noe som kan eller skal opereres. 

Du har noe slitasjeendringer ("degenerasjon"), noe en finner på mange personers rygger etterhvert. De kan medvirke til smerter, -kanskje- men ikke nødvendigvis. 

Det er følgelig godt mulig at dine ryggsmerter er muskulære, kanskje forverret noe av slitasjeendringene. Men hovedkonklusjonen er fremfor alt følgende: Det finnes ingen alvorlige forandringer eller sykdom i ryggen din, og det er ingenting som tilsier at du ikke kan bli bedre i ryggen din.

Diskuter videre tiltak med den legen som har rekvirert bildene og fått svaret (fastlege?) Jeg antar at tid, smertestillende medisiner f.eks. paracet i maksdoser, og god opptrening av ryggen kan være det mest hensiktsmessige for deg, altså det som heter konservativ behandling.

Håper det var greit svar. Lykke til.