Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

20-årig kvinne med vondt i leggen. Det skyldes ihvertfall ikke åreforkalkning.

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 20 år som de siste månedene har hatt plager i høyre legg. Jeg synes det er vanskelig å eksakt forklare smerten, men jeg føler det kan minne litt om typiske «voksesmerte» som barn ofte har (meg selv inkludert når jeg var yngre). Det er en murrete/brennende smerte på «baksiden» av leggen, og jeg har perioder der jeg får kramper om natten i samme legg. Smertene pleier å gå over av seg selv eller ved smertestillende (paracet), men i det siste har jeg hatt sterkere smerter, og det kan komme ved gange, spesielt på flat mark og hvis jeg jogger rolig på tredemølle. Jeg er sykepleiestudent og begynner å bli bekymret for om jeg kan ha arteriosklerose, da jeg føler at jeg kjenner igjen noen av symptomene. Jeg er samtidig «redd» for at jeg overtenker smertene. Opplever også til tider prikking i armer og føtter, men vet ikke om det kan ses i sammenheng med smertene i leggen. Har vurdert å bestille en legetime, men føler at symptomene er litt for vage til at jeg skal kunne forklare smerten godt nok. Jeg er litt overvektig, men spiser normal kost og trener regelmessig. Røyker ikke Håper på svar fra deg!

Kvinne 20
Svar

Hei.


En kvinne på 20 år har ikke rukket å utvikle aterosklerose (åreforkalkning), så det kan du se helt bort fra, som mulig forklaring på det du forteller om her. Jeg kan ikke si eksakt hva årsaken til disse smertene dine er uten å undersøke deg, men det høres definitivt muskulært ut, og jeg får fremfor alt ikke mistanke om noen alvorlig tilstand. Du har vurdert å bestille legetime, men "føler at symptomene er for vage" til at du skulle kunne forklare smerten godt nok til legen. Det er ikke en bekymring du trenger å ha. Det å forklare til legen hva man kjenner, er akkurat som om du skulle fortelle din venninne det. Bruk vanlige norske ord, slik du har gjort her, og fremfor alt så trenger du ikke å ha konkrete forslag til diagnoser du vil legen din skal sjekke eller lignende. Din jobb er bare å fortelle det du kjenner, noe du har greid utmerket her. Formuler deg slik du har gjort her, det er mer enn godt nok.

Og som du skjønner, så er mitt råd til deg å vurdere å få en lege til å undersøke dette for deg, -hvis det ikke går over av seg selv igjen, som så mye gjør. Prikking i armer og føtter kan kanskje skyldes ubevisst hyperventilering, som du kanskje kan gjøre som følge av at du tenker en del på dette og fordi du åpenbart har bekymret deg også, jfr dine tanker om aterosklerose.

Håper det var greit svar, på den måten at nå har du i det minste fått utelukket en mulig diagnose med sikkerhet, åreforkalkning. 

Ha det bra.