Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

10-åring med støt av smerte i brystet av og til.

Spørsmål

Min sønn på 10 år sier han noen ganger kjenner en smerte i brystet som føles som elektrisk støt i 1-2 sekunder. Det kan gå litt som en strek og det kan komme på forskjellige steder i brystet. Han sier han har hatt det i flere år, men har først sagt det til meg nå. Det kan være hyppig/daglig eller det kan gå mange dager mellom hver gang. Han blir ikke svimmel/kvalm eller har andre plager etter disse smertene. Han mener det ikke er knyttet til fysisk bevegelse eller anstrengelser. Det kan komme når som helst. Han nekter å gå til lege, så jeg tenkte å spørre deg først. Han har ellers ingen kroniske sykdommer og tar ikke faste medisiner, men han har såkalte «englevinger» som gir ham noe muskelplager i nakke/rygg og skuldre. Hva kan brystsmertene skyldes – og er dette noe vi bør undersøke videre hos fastlegen?

Mann 10
Svar

Hei.


Det er vanskelig å tenke seg at dette skyldes noe annet enn muskelsmerter av noe slag. Barn på ti år får jo ikke nyoppstått hjertesykdom, i praksis. Det at han har "englevinger" og tendens til muskelplager i nakke, rygg og skuldre, er også med og taler i retning av muskulære årsaker. Ofte er det ubevisste spenninger med i bildet også. Slike plager fra brystkassens muskulatur er særdeles vanlig, hos både voksne og barn. Jeg kan naturligvis ikke gi dere en endelig bekreftelse på at dette er diagnosen, men det er ihvertfall det første jeg tenker på når jeg leser det du skriver her.

Han vil ikke til lege, og jeg tenker at du ikke nødvendigvis behøver å tvinge ham til dette nå. Ihvertfall ikke som noe hastesak. Det kan imidlertid være greit å endre en generell uvilje mot å gå til legen, for det kan jo oppstå andre ting som krever et legebesøk, så hva med å bruke godt med tid og overtalelse og motivasjon nå fremover, evt med "belønning" i tillegg, så kan dere kanskje få legen til å gjøre en generell undersøkelse, inkl kjenne på muskler osv, for å få en vurdering av om det jeg tenker her, er den korrekte diagnosen og forklaringen.

Håper det var greie innspill. Lykke til og ha det bra.