Mann (20) med liten kul i venstre testikkel og forstørret lymfeknute i lysken. Kan det være testikkelkreft med spredning?

Spørsmål

Hei. Jeg har fått det jeg tror er en hoven lymfeknute i lysken, den er 5x3 cm. Den dukket plutselig opp på lørdag den 12.10. Det forekommer milde, men stikkende smerter i begge testikler som kommer og går. Jeg kan kjenne en liten kul på den venstre også. En annen ting jeg har lagt merke til de siste ukene er mengden sperm ved utløsning. Det har blitt gradvis mindre og mindre, til at det nå knapt er noe. Det kommer istedet bare væske, og mengden er ikke mer enn en halv teskje ca. Det hender også at det svir ved urinering, og det dannes veldig mye skum i vannet. Jeg sliter også en god del med hoste, som veksler mellom tørr og slimete. Det er kanskje lurt å informere om at jeg ikke har vært seksuelt aktiv på over et halvt år, og sist var med fast partner. Har en del forskjellige plager, så skrev de fleste, i tilfelle det skulle være en sammenheng. Får ikke dratt til fastlegen før i november, så tenkte å prøve meg her. Jeg syntes selv dette soleklart høres ut som testikkelkreft, men hadde vært fint å høre om det kunne vært noe annet. Med vennlig hilsen

Mann 20

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. I Norge er testikkelkreft den hyppigste kreftformen hos menn under 45 år. Det ble i 2017 registrert 289 tilfeller av testikkelkreft. I aldersgruppen 20-24 år er det 21 tilfeller av testikkelkreft pr 100.000 menn pr år. Prognosen er god ved moderne kreftbehandling. Det er mer enn 95 prosent av menn med testikkelkreft som blir helt friske. De få som dør, har ofte svært utbredt sykdom ved diagnosetidspunkt. Forekomsten av testikkelkreft varierer fra land til land. Forekomsten er høyest i Danmark, Norge, Tyskland og Sveits. Lavest forekomst sees i Afrika og Asia. Anslagsvis én av 100 norske menn født etter 1960 vil utvikle testikkelkreft i løpet av livet.

Årsaken til testikkelkreft er ukjent. Det er imidlertid noen som er mer utsatte enn andre. Testikkelretensjon (kryptorkisme) er en tilstand hvor en eller begge testiklene ikke er gått ned i pungen under fosterutviklingen, men stanset i bukhulen eller i lyskekanalen. Omtrent 2-4 prosent av alle guttebarn med kryptorkisme vil senere i livet utvikle testikkelkreft. Risikoen øker kraftig hvis tilstanden ikke blir kirurgisk korrigert innen puberteten. Ulike typer av feil i fordelingen av kjønnskromosomene, gir også økt risiko for kreft i testiklene. Familiær opphopning av testikkelkreft forekommer. Risikoen er økt  2 til 4 ganger ved testikkelkreft hos far, 8 til 10 ganger dersom bror har sykdommen.

Det vanligste symptomet på testikkelkreft er at pasienten merker en kul i den ene testikkelen. Kulen kan være fra noen millimeter til mange centimeter i diameter. Den kan være øm, men ikke nødvendigvis. Påfallende tyngdefornemmelse i pungen eller diffus forstørrelse av testikkel kan være et tidlig tegn. Hos fem til ti prosent av pasientene kan det opptre hevelse og ømhet i brystvortene på grunn av hormonproduksjon (HCG) i tumorcellene. Noen ganger vil metastaser (spredning) dominere sykdomsbildet. Selve testikkelsvulsten kan være så liten at den påvises bare ved grundig undersøkelse. Nyoppståtte ryggsmerter kan skyldes spredning til bakre bukvegg. Blodig hoste eller tungpustenhet kan skyldes metastaser i lungene.

Ved klinisk undersøkelse vil legen som regel kunne kjenne en avgrenset kul i en ellers normal testikkel. Det kan også være konsistensendring i testikkelen der testikkelen med kreft er hardere eller bløtere enn den friske testikkelen på motsatt side.

Andre sykdommer kan gi lignende symptomer og forveksles med testikkelkreft.

  • Betennelse i testikkel / bitestikkel / pungen
  • Testikkeltorsjon (vridning / rotasjon av testikkelen)
  • Lyskebrokk eller brokk i pungen
  • Cyste (væskefylt hulrom) i bitestikkelen
  • Godartet svulst
  • Annen ondartet svulst (lymfom eller bløtvevssvulst)

1. Jeg har fått det jeg tror er en hoven lymfeknute i lysken, den er 5x3 cm. Den dukket plutselig opp på lørdag den 12.10.

Den vanligste årsaken til forstørrelde lymfeknuter i lysken er en reaksjon på en infeksjon. En metastse (spredning) til lymfeknute vil ikke komme plutselig, men vokse gradvis over mange uker. Testikkelkreft pleier ikke å spre seg til lymfeknuter i lysken, men til lymfeknuter på bakre bukvegg. En kul i lysken kan også være tegn på lyskebrokk. Lymfekreft (lymfom) kan gi forstørrede lymfeknuter i hele kroppen, og kan oppstå i en lymfeknute.

2. Det forekommer milde, men stikkende smerter i begge testikler som kommer og går.

Smerter i begge testikler forekommer oftere ved infeksjon enn ved kreft. Det er dessuten uvanlig å ha kreft i begge testikler. Som regel kjennes det forskjell på testikkelen med kreft og den friske testikkelen.

3. Jeg kan kjenne en liten kul på den venstre også.

Hvis du kjenner nøye på begge testiklene vil du kunne kjenne bitestikkel. En bitestikkel kan bli forstørret (hoven) og øm ved infeksjon og betennelse. En cyste på bitestikkelen vil kunne kjennes som en kul. Samtidig er det viktig å vite om en kul på den ene testikkelen representerer testikkelkreft eller en ufarlig tilstand. Du bør undersøkes av lege, og ved kliniske funn henvises til ultralyd av testiklene for å utelukke kreft.

4. En annen ting jeg har lagt merke til de siste ukene er mengden sperm ved utløsning. Det har blitt gradvis mindre og mindre, til at det nå knapt er noe. Det kommer istedet bare væske, og mengden er ikke mer enn en halv teskje.

Dette er et helt uspesifikt funn og har ingen ting med testikkelkreft å gjøre. Mesteparten av sædvæsken produseres av prostata og sædblærene. Menn som har kuttet sædlederne i forbindelse med sterilisering vil ikke kunne se forskjell på sædvæsken før og etter sterilisering.

5. Det hender også at det svir ved urinering, og det dannes veldig mye skum i vannet.

Svie ved vannlating skyldes som regel infeksjon (urinveisinfeksjon eller urtetritt / betennelse i urinrøret). Testikkelkreft gir ikke svie ved vannlating. Mye skum i vannet er et helt uspesifikt tegn og har ingen ting med testikkelkreft å gjøre.

6. Jeg sliter også en god del med hoste, som veksler mellom tørr og slimete.

Hoste og slim skyldes som regel en luftveisinfeksjon. Spredning av testikkelkreft til lunger kan gi blodig hoste, men det forekommer sjeldent.

7. Det er kanskje lurt å informere om at jeg ikke har vært seksuelt aktiv på over et halvt år, og sist var med fast partner.

Betennelse i bitestiklene skyldes ofte klamydia. Mange som har klamydia har ingen symptomer. Noen kan få symptomer etter flere måneder. Du kan ha klamydia selv om det er et halvt år siden du hadde sex. Det finnes også andre infeksjonssykdommer som gir smerte og hevelse i testikler og bitestikler. Svie ved vannlating høres ut som en urinveisinfeksjon, men kan også skyldes klamydia.

8. Får ikke dratt til fastlegen før i november, så tenkte å prøve meg her

Hvis du tror at du har testikkelkreft, bør du ikke vente til november. Du kan spørre om du kan få en tidligere time, alternativt oppsøke legevakt. Både luftveisinfeksjoner og urinveisinfeksjon bør utredes og eventuelt behandles før november. Hvis du har testikkelkreft bør dette også utredes og behandles før november.

9. Jeg syntes selv dette soleklart høres ut som testikkelkreft, men hadde vært fint å høre om det kunne vært noe annet. 

Jeg synes ikke det høres ut som testikkelkreft, men det er lurt å bli undersøkt av lege i løpet av få dager. Det viktiste er en klinisk undersøkelse hos lege, men det bør også tas blodprøver med tanke på infeksjon. Du bør også ta urinprøve med tanke på urinveisinfeksjon og undersøkelse for kjønnssykdommer. Ved funn ved palpasjon av testikler bør det gjøres ultralyd (UL) av skrotum i løpet av få dager. Dersom ultralyd gir mistanke om tumor i testikkelen, bør du utredes med røntgen av lungene og CT bekken/abdomen/thorax med kontrast for å utelukke eventuell spredning. Ved kreft i testikkelen fjernes denne ved operasjon (orkiektomi). Er diagnosen usikker tas en biopsi (vevsprøve) av testikkelen som blir undersøkt i mikroskop av patolog. Viser vevsprøven ondartet svulst, fjernes testikkelen. Ultralydundersøkelse av testiklene er ofte tilstrekkelig for å fastslå om det er en ondartet svulst.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-