Får øresus etter kreftbehandling

Øresus er vanlig etter cellegiftbehandling for testikkelkreft. Nesten hver tredje pasient opplever dette. - Vi har undervurdert problemet, sier professor Sophie D. Fosså, som nå vil gi cellegiften på en mer skånsom måte.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lisboa: Vel 30 prosent av pasientene som får testikkelkreft plages av øresus. Plagene kommer tre måneder etter avsluttet behandling.

-Skal ikke bare overleveProfessor Sophie D. Fosså (bildet) er opptatt av at pasientene ikke bare skal overleve, men få en best mulig livskvalitet etterpå. Nå har hun og hennes medarbeidere sammenlignet cellegiftbehandling gitt over tre og fem dager. Resultatene ble presentert på den europeiske kreftkongressen ECCO 11 i Lisboa forrige uke.

Over flere dager
- Vi ser at problemer med både kvalme og øresus blir mindre når tre cellegiftsykluser gis over fem dager. Mine kolleger fra England kommenterte at det har vi ikke råd til å gjøre. Jeg mener vi ikke har ikke råd til å la være. Vi har hatt pasienter som har måttet skifte yrke på grunn av øresus, sier hun til kreft.no

I en annen studie har Fosså fulgt testikkelkreftpasienter i gjennomsnittlig 12 år. Også denne studien viser at øresus er plagsomt for mange.

98 prosent overlever
De aller fleste testikkelkreftpasientene overlever. En studie fra Haukeland sykehus viser at 98 til 100 prosent blir kvitt sykdommen.

- Da blir det desto viktigere å ta vare på pasientenes livskvalitet, kommenterer professor Olav Dahl, som presenterte de positive tallene på ECCO-kongressen.

Flere langtidsbivirkningerOgså andre langtidsbivirkninger enn øresus kan oppstå.

- Vi ser fra vår langtidsstudie at de som fikk sykdommen i ung alder, før de hadde skaffet seg utdannelse og familie, har de har største plagene. Mange har angst, noen har depresjon og kronisk trøtthet. Slike plager har også eldre aldersgrupper, men vi ser at angstplager er klart vanligst hos de yngste. Vi ser også at noen legger på seg og går litt for mye opp i vekt. Dette kan ha både med behandlingen og underliggende faktorer å gjøre. Det er viktig at de kommer i fysisk aktivitet når cellegiftbehandlingen er avsluttet, sier Fosså.

- Bør denne pasientgruppen ha en egen helseveileder?

- En god sykepleier kan gjøre mye. Ved Radiumhospitalet lar vi pasientene komme til hyppige kontroller på sykehuset. Jeg ser også at Ungdomsgruppen i Den Norske Kreftforening er viktig for disse pasientene, sier Fosså.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer