Kyssesyke og/eller malign endokrin tumor?

Spørsmål

Hei fra mann 32 Jeg har tidligere sendt inn spørsmål til allmenlege hær på lommelegen.men ting har plutseli snudd å jeg er nødt til å spørre deg nu.jeg har vært plaga med helsen siden jul 2016.rett over nyåret ble jeg slådd ut med kyssesyka.det fant de ut på blod prøver sommern 2017.men det jeg sliter med nå er smerter i armene som går heilt ut i fingrene,så intens at jeg blir kvalm.skjelver veldi lett.armene rister når jeg tar hardt i.har også smerter begge beina fra lår å ned i legg.slit med å gå og stå.akkurat som om knean vil gi etter.både armene og beina slit jeg med hver dag.har også ubehag fra mage område å ned tarmsysteme.mye diare og forstoppelse.rygg smerter og brystkasse smerter.nakken er eller ikke god.å nu har jeg fått brev ifra en overlege som hadde fjernet en polypp i tykktarmen/endetarmen.han har også henvist meg vidre til kreft avd.å til kreft avdelinga skriv han (det ble funnet en liten polypp helt distalt i rektum.denne ble fjernet med slynge.histologi viser overraskende at det dreier seg om endokrin tumor.se forøvrig histologisvar i dips.det er frie reseksjonsrender.ut ifra histologibeskrivelse og lokalisasjon bes det om vurdering fra kreft avdelingen) jeg har ringt kreft avdelingen å spurt spørsmål men er ikke mye de kan svare på i skranken dær.eneste jeg fikk vite var at jeg må på sykehuse i neste uke før blodprøva å bildelige undersøkelsa.å uka etter dær i samtale med kreft lege.så spørsmålan mine blir 1.alle symptomene mine kan det være kreft relatert og ikke kyssesyka?(skjelett kreft?) 2.hva mener han med det han skriver i brevet?jeg vet ingenting og har fått null informasjon. 3.hva skal jeg gjøre?jeg er livredd før at min siste tid er kommet. Alt dette skjer så fort så det må jo være alvorlig,trur de kanskje det har spredd sæ.jeg sliter med å forstå.. Hilsen fortvilet redd mann

Mann 32
Svar

Hei!

1. Alle symptomene mine kan det være kreft relatert og ikke kyssesyka?

Siden blodprøver sommeren 2017 viser kyssesyke, vil jeg anta at dine symptomer skyldes kyssesyke og at polyppen i endetarmen (rektum) er et tilfeldig funn. Det er likevel bra at polyppen ble funnet, og at tumor ble fjernet med fri reseksjonsrand. Slike neuroendokrine tumor kan være vanskelig å klassifisere. Mange er godartede, men noen kan være ondartede (maligne). Noen ganger kan patologen avgjøre om den er godartet eller ondarted ved å undersøke tumorvevet i mikroskop. Cellevariasjon / kjernevariasjon (atypi) kan gi en pekepinn. Antall celledelinger (mitosetall) er viktig, og immunfarging med proliferasjonsmarkøren Ki67 kan fortelle en del om hvor aggressiv tumor er, men noen ganger er det helt umulig å vite om en neuroendokrin tumor er godartet eller ondartet før den eventuelt sprer seg. Selv ved en ondarted tumor, er prognosen god dersom alt tumorvev ble fjernet før den har begynt å spre seg. For mange kreftsykdommer er det slik at ved spredning er prognosen dårlig, selv om det finnes flere typer behandling som kan bremse veksten til tumor.

2. Hva mener han med det han skriver i brevet?

Han skriver "Det ble funnet en liten polypp helt distalt i rektum. Denne ble fjernet med slynge. Histologi viser overraskende at det dreier seg om endokrin tumor. 

Se forøvrig histologisvar i DIPS. Det er frie reseksjonsrender. Ut ifra histologibeskrivelse og lokalisasjon bes det om vurdering fra Kreftavdelingen"

Polypper i endetarmen (rektum) er vanligvis godartede. En neuroendokrin tumor i en polypp i rektum er et uvanlig funn, og det kan være usikkert om den er godarted eller ondartet. Histologisvaret er rapporten fra patologen som har undersøkt polyppen. Rapporten finnes i journalsystemet DIPS som legene har tilgang til og kan leses der. Frie reseksjonsrender vil si at hele polyppen og hele tumor ble fjernet av legen som undersøkte deg. Det er bra. I mange tilfeller vil du være ferdigbehandlet. Siden det er uvanlig med neuroendokrine tumorer i en polypp i rektum, bør du vurderes av legene på Kreftavdelingen med tanke behov for tilleggsbehandling. Blodprøver og billedundersøkelser (CT / MR / PET / evt skjelettscintigrafi) kan vise om tumor har spredd seg, eller om du er frisk. Selv om de ikke finner noe galt, er det likevel mulig kreftlegene ønsker å gi deg en form for behandling for å ta knekken på eventuelle enkeltceller fra tumor som er på avveier.

3. Hva skal jeg gjøre? 

Du må gjøre slik legene på Kreftavdelingen sier. Du må ta blodprøver og billedundersøkelser. Kreftlegene vil avgjøre om du trenger behandling eller ikke. Forhåpentligvis var polyppen i rektum et tilfeldig funn av en godarted tumor som aldri ville gitt deg plager. Hvis tumor er ondarted er det uansett bra at du ble oppdaget så tidlig.


4.  Jeg er livredd før at min siste tid er kommet. Alt dette skjer så fort så det må jo være alvorlig. Trur de kanskje det har spredd sæ. Jeg sliter med å forstå.


Legene må undersøke om tumor er godarted eller ondartet, og om tumor har spredd seg eller ikke. Dette vil avgjøre om du trenger behandling, og eventuelt hva slags behandling du skal få. Jeg skjønner at det er vanskelig å forstå. Kreftsykdom i rektum er sjelden hos en 32 år gammel mann, og ut fra det du beskriver er det usikkert om tumor er godarted eller ondarted. Det er ikke sikkert at legene på Kreftavdelingen kan si noe mer før de har undersøkt deg. Jeg skjønner at du er redd, for du vet ikke hva undersøkelsene vil vise. Jeg tror det beste er å gjøre slik legene sier, vente på endelige resultater av alle undersøkelser, og ta en dag om gangen. Det hjelper ikke å bekymre seg.