Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (56) som er operert for kreft i bukspyttkjertelen. Er blodprøvene mine innenfor normalområdet?

Spørsmål

Blodprøve Alat er 45 Gt er 75 Fjernet galleblære ,12 finger tarm og del av bukspyttkjertel . Netro cratin tumor( net kreft ) Er detter normale verdier ? Det ble ikke tatt ny blodprøve på kontroll timen på Ullevål . Detter er blodprøver fra 10.09.19

Kvinne 56
Svar

I Norge var det i 2018 totalt 909 personer som fikk kreft i bukspyttkjertelen (cancer pancreas), 479 menn og 430 kvinner. Den vanligste typen kreft i bukspyttkjertelen er adenokarsinom som utgår fra kjertelepitelet i bukspyttkjertelen. Dette epitelet ligner på epitelet i galleveiene. Nevroendokrin kreft (NET kreft) er en sjelden kreftform som oppstår i hormonproduserende celler som styrer mange av kroppens funksjoner. Disse cellene finnes overalt i kroppen, men NET kreft forekommer oftest i lunger, tarm eller bukspyttkjertel. De hurtigvoksende formene utvikler seg raskt og regnes blant de mest aggressive kreftformene. De langsomtvoksende formene, som før ble kalt carcinoider, kan vokse i flere år før de gir symptomer, og leveutsiktene er gode.

Nesten uansett type kreft i bukspyttkjertelen er kirurgi er den eneste muligheten for å bli helt frisk. Den vanligste operasjonen ved bukspyttkjertelkreft er Whipples operasjon (pancreatoduodenektomi). Inngrepet gjøres ved kreftsvulst i bukspyttkjertelens ”hode”-region. Ved Whipples operasjon fjernes bukspyttkjertelens ”hode"-region. Ettersom bukspyttkjertelen har felles blodforsyning og lymfedrenasje med nærliggende organer, fjernes en del av galleveiene, hele tolvfingertarmen og ofte nederste del av magesekken. Til slutt gjøres en rekonstruksjon, der tynntarmen skjøtes til gjenværende gallegang-, magesekk- og bukspyttkjertelrest. Målet med inngrepet er helbredelse av kreftsykdommen.

Du skriver at ALAT er 45 og GT er 75 på kontroll etter operasjonen.

ALAT er et enzym som særlig finnes inne i levercellene. Hvis leveren overbelastes eller utsettes for skade, lekker enzymet ut av cellene og kan finnes i blodet hvis man tar en blodprøve.

Normalverdier ALAT:

  • Menn < 70 U/l
  • Kvinner < 45 U/l

Det vil si at din ALAT verdi er i øvre område av det som er normalen for kvinner.

Gamma-GT er forkortelse for gamma-glutamyl-transferase. Gamma-GT er et enzym som finnes i galleveiene, leveren, bukspyttkjertelen og nyrene.

Normalverdier Gamma-GT:

  • Kvinne 0 – 39 år < 45 U/L
  • Kvinne > 40 år < 75 U/L
  • Mann 0 – 39 år < 80 U/L
  • Mann > 40 år < 115 U/L

Det vil si at din Gamma-GT verdi er i øvre område av det som er normalen for kvinner over 40 år.

Begge disse verdiene vil trolig synke etter hvert som det går lenger tid siden operasjonen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-