Kontroller av tykktarmskreft

Spørsmål

Jeg ble operert for tykktarmskreft i 2016 og da ble 30 cm av tarmen fjernet. Jeg går til etterkontroll hver 6 mnd med CT/Røntgen og blodprøver. Jeg sliter derimot med en del smerter i magen / buken samt at tarmfunksjon er nedsatt og varierer veldig. Sliter med å få tydlige svar på hvorvidt dette er normalt og evt hva jeg best kan gjøre for å bedre hverdagen min. Jeg leser at Operative tarmforkortelser kan gi f.eks magnesiumsmangel. Ved intak av magnesium bedrer tarmfunksjonen seg noe for meg. Er det andre ting jeg kan prøve ? Ved alle kontroller jeg har hatt har CEA ligget på 0,5, men nå ved siste kontroll i Februar var den steget til 1,0. Jeg har jo ikke greie på dette og bekymrer meg litt rundt det.

Mann 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er iblant vanskelig å vurdere hva årsaken til magesmerter er, og vanskeligere er det når man har vært operert. Du skriver at det er fjernet 30 cm av tarmen, men ikke om det er fra høyre eller venstre side av tykktarmen. Smerter etter operasjonen som er på samme side som den fjernede delen kan tyde på at smertene kan skyldes operasjonen. En trang anastomose (tarmskjøt) kan også gi plager. Og alle bukoperasjoner kan gi adheranser (arrvev) som kan gi smerter særlig nar maten skal passere. Her bør du ta en prat med fastege eller kirurgen som opererte, for å få vurdert om det er en sammenheng mellom dine plager og operasjonen, eller om smertene kan skyldes noe annet. Det samme gjelder tarmfunksjonen, den kan bli annerledes etter en operasjon. Og da du ikke beskriver nærmere hvordan tarmfunksjonen er nedsatt og varierer, synes jeg du også bør ta dette opp  med fastlegen eller kirurgen.

Når det gjelder magnesium så opptas det hovedsaklig i tynntarmen, og den skal ikke ha vært operert hos deg. Det spekuleres i om magnesium også kan taes opp i tykktarmen, men det er i så fall i mindre grad. Før du begynner å ta slik tilskudd anbefaler jeg dog at du kontrollerer nivået i kroppen din med blodprøve, dette kan du også gjøre hos din fastlege.

CEA er en kreftmarkør for tykktarmskreft som brukes til monitorering (overvåkning) etter tykktarmskreftoperasjon. Du har hatt en veldig lav verdi etter operasjonen (0,5), så det at den er 1,0 nå kan sees på som en dobling, men alternativt som en økning på 0,5 som ikke er så mye. CEA kan også ha en variasjon uten at det behøver å bety noe. Men hvis det er en tydlig økning så kan det være et tegn på at kreften er kommet tilbake igjen. Jeg anbefaler at du tar en ny CEA-kontroll etter 2-3 uker, og dersom den er fortsatt økende la fastlege eller kirurg vurdere om det er grunn til utredning med ny CT eller koloskopi. Ellers er det lurt å avtale med den som følger deg opp hvordan dere skal forholde dere til disse prøveresultatene.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn