Arvelig kreft?

Spørsmål

hei

Jeg lurer på en ting ang. arvelig kreft i familien. Jeg har ganske mange slekninger som har hatt kreft og ble derfor redd for at det skulle være en slags arvelig sykdom eller genefeil eller noe.

Jeg vet at farfaren min har hatt kreft (jeg tror det var i prostata han døde av), men tror han har hatt kreft flere steder. Jeg fikk for litt siden høre at flere av søskene til farfaren min hadde kreft siden alle døde tidelig før jeg ble født (vet ikke hvilken kreft de hadde heller)

Morfaren min på andre siden av familien haddde også kreft i hele kroppen (tror det var strupekreft det startet med,men ikke sikker). Oldefedrene mine på begge sider av familien hadde også en form for kreft, vet ikke hvilken.

Det er sikkert flere i familien som har hatt kreft også, men kjenner ikke til alle.

Lurer på hvor vanlig arvelig kreft er eller slike genefeil? Og i hvor tidelig alder de kan opptre? Så lurer jeg på om jenter har noen større sjans for og få eks. tarmkreft, brystkreft, eggstokkreft eller andre kreftformer, om mange menn i familien har noe arvelig gen eller noe for prostatakreft? Hvordan kan man få vite om man er utsatt for arvelig kreft?

Jeg tror jeg har litt kreftangst, jeg har noen små klumper i skjedegangen (ca 7 stk noen på sidene og to midt i gangen) også som bekymrer meg mye. Har vært hos gynekolog og fastlege som mener det ikke er noe, men heller ikke kan gi meg noe svar på hva det er? Men jeg har aldri hørt at slike klumper er vanlig, aldri hørt om noen andre som har det?

Så lurte jeg på om man kan få blodpropp i fingrene? Hadde en episode for ca 1/2 år siden når jeg var på fylla og forstuet noen fingre, da sov jeg hele natten og gikk deler av dagen etter, med disse stramme bandasjene på fingrene mine, de var helt missformede og blå da jeg tok de av. Kan dette ha laget blodpropp eller skadet fingerene mine på noen måte?
Er det forestten større fare for blodpropp ved og sove med trange sokker hver natt?

Takk for fin side :)Relevante sykdommer/medisiner: symbicort

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er helt sikker ikke noen form for arvelig kreft. Noen få krefttyper kan man se at det er en arvelig disposisjon for, men da er det flere tilfeller av samme type kreft i familien, ikke slik du beskriver med kreft i mange forskjellige organsystemer. Oftere vil slik kreft kunne ha sammenheng med miljøfaktorer, særlig røyking.

Om noen i familien din har prostatakreft vil det overhodet ikke påvirke din kreftrisiko, i og med at du ikke har noen prostata og siden prostatakreft hos familiemedlem ikke disponerer for andre krefttyper hos deg.

I spesielt kreftbelastede familier kan man ta enkelte tester for arvelig disposisjon, dette gjelder spesielt enkelte familier hvor det er hyppig opptreden av brystkreft.

Jeg kan ikke svare deg på hva det du kjenner i skjedegangen er for noe, men kreft er det ikke.

Verken det du beskriver i fingrene dine eller det å sove med sokker hver natt gir større fare for blodpropp, men det må bemerkes at trange sokker hele døgnet ikke er spesielt bra for hud, lukt og trivsel til fot og tær.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-