Alle undersøkelser er normale. Kan det likevel være analkreft?

Spørsmål

Hei. Jeg har nå på ett år hatt to perianale abcesser: Den ene var lokalisert klokken 6 og ble fjernet ved generell anestesi. Etter 4-5 måneder fikk jeg en ny perianal abcess som var lokalisert klokken 5, denne sprakk av seg selv før planlagt operasjon. Denne ble skylt med saltvann og så ble jeg sendt hjem. Etter hver abcess har jeg hatt rektoskopi hvor de ikke har funnet noe unormalt, annet enn hemeroider grad 1. Etter siste abcess har jeg hatt noen plager som smerte og ømhet. Klokken 5 føles det som som det er knute på siden av anus. Hvis jeg klemmer med fingeren føles det ømt og at det "sitter noe der". Jeg er også plaget med kløe og svie rundt anus. Alt fra to til fire ganger i måneden kommer det litt brunlig væske ut som ikke har noen sterk lukt. Har også vært på koloskopi hvor de ikke fant noe unormalt. Jeg har vært på undersøkelse med ny rektoskopi på kirurgisk avdeling, men de finner ikke noe unormalt. De klarer ikke å se noe sår eller hevelse og de kjenner ikke "knuten" som jeg kjenner. De har tatt MR av bekken hvor de ikke har funnet noe unormalt. Avføringsprøve viser ingenting unormalt. Mitt spørsmål til deg. Selv uten funn kan det fortsatt være analkreft? Hvilke andre undersøkelser kan tas ?

Mann 34
Svar

Kreft i analkanalen er en sjelden sykdom med symptomer som lett kan forveksles med hemoroider. Gjennomsnittsalder ved diagnose er 65 år. Kvinner rammes dobbelt så ofte som menn. Livstidsrisio for at en tilfeldig mann utvikler analkreft er 0,07 prosent før 75 års alder. Et unntak er menn om har sex med menn (MSM) som har livstidsrisiko for analkreft på over 1,0 prosent. Analkreft skyldes oftest HPV, men det er ikke nødvendig å motta analsex for å bli smittet av HPV analt.


Du skriver at du har vært plaget med perianale abscesser. Det er ingen sammenheng mellom analkreft og perianale abscesser. Den kulen du kjenner er mest sannsynlig arrvev, en forstørret lymfeknute eller rester etter en abscess. Når koloskopi, rektoskopi, rektal eksplorasjon og MR er normal, er det svært lav risiko for analkreft. Analkreft forekommer dessuten svært sjeldent hos 34 år gamle menn med mindre det foreligger immunsvikt (f.eks HIV, medfødt immunsvikt eller medikamentbruk etter organtransplantasjon).


I USA tilbys HIV-positive menn som har sex med menn (MSM) årlig "high-resolution" anoskopi der slimhinnen i analkanalen undersøkes grundig. Ved forandringer i slimhinnen kan legen ta vevsprøve (biopsi) som sendes inn til patolog for undersøkelse i mikroskop. Ved høygradige celleforandringer (forstadier til kreft), kan den delen av slimhinnen som har celleforandringer opereres bort eller varmebehandles (brennes med diatermi). På denne måten kan analkreft forebygges. Det er også mulig å ta celleprøve eller HPV-test fra slimhinnen i analkanalen på samme måte som ved forebygging av livmorhalskreft hos kvinner, men dette gjøres ikke rutinemessig i Norge.


Dersom du får blødning fra anus, bør du undersøkes med anoskopi. Dersom det er forandringer i analslimhinnen, kan legen sende inn biopsi til en patolog. Analkreft utvikler seg langsomt over mange år gjennom en serie av forstadier. Selv med vedvarende plager, er ikke nødvendig med undersøkelse oftere enn en gang pr år. HPV-vaksine kan redusere risiko for analkreft.