Stadig flere kvinner får tarmkreft

Det har aldri vært flere tilfeller av tarmkreft i Norge enn i fjor. ​Symptomene på tarmkreft er ofte vage og kommer sent i sykdomsforløpet.

SYMPTOMER PÅ TARMKREFT: Blødning fra tarmen er det viktigste symptomet å være oppmerksom på. Foto: Shutterstock
SYMPTOMER PÅ TARMKREFT: Blødning fra tarmen er det viktigste symptomet å være oppmerksom på. Foto: ShutterstockVis mer

Selv om tarmkreftratene ser ut til å være relativt stabile, har det aldri vært flere tilfeller av tarmkreft i Norge enn i fjor. Da ble det registrert 1535 nye krefttilfeller hos kvinner og 1400 hos menn, viser tall fra Kreftregisteret.

For kvinner er dette det høyeste antallet vi noen gang har registrert, sier direktør for Kreftregisteret, Giske Ursin, i en pressemelding.

Thomas de Lange leder Screeningprogrammet mot tarmkreft i Kreftregisteret Foto: Kreftregisteret
Thomas de Lange leder Screeningprogrammet mot tarmkreft i Kreftregisteret Foto: Kreftregisteret Vis mer

– Hvorfor er kvinner mer utsatt?

– Det er flere kvinner som får kreft enn menn fordi kvinner blir eldre. Når man justerer for levetid er tarmkreft 20 prosent vanligere hos menn, opplyser Thomas de Lange, som leder Screeningprogrammet mot tarmkreft i Kreftregisteret.

Forekomst av tarmkreft øker med alderen og da særlig etter 55-årsalder.

– Hos kvinner kommer økningen senere. Det er svært uvanlig å få tarmkreft før 40-årsalder, sier de Lange.

LES OGSÅ: Alt om kreft i tykktarm og endetarm

Symptomer på tarmkreft

Symptomene på tarmkreft er ofte vage og kommer sent i sykdomsforløpet.

Vanlige forandringer er:

– Blødning fra tarmen er det viktigste symptomet å være oppmerksom på, påpeker de Lange ved Kreftregisteret.

Blod i avføringen kan også skyldes hemoroider, men er du i tvil er det viktig å oppsøke lege for å utelukke kreft.

– 1 av 4 får oppdaget sykdommen etter at den har spredd seg til lever eller lunge. Dette skyldes sannsynligvis at de har hatt lite eller uspesifikke symptomer, forklarer de Lange.

LES OGSÅ: Disse kreftsymptomene bør du ta på alvor

Øker risikoen for tarmkreft

De aller fleste tilfellene av tarmkreft kommer uten at man kan finne noen direkte årsak, men det er likevel noen faktorer som gir større risiko for å utvikle tarmkreft:

– Man vet at røyking, alkohol, overvekt og stillesitting øker risikoen. Høyt inntak av prosessert mat som pølser kan øke risikoen. Mat rik på fiber kan forebygge, sier de Lange.

  • Overvekt
  • Lite fysisk utfoldelse
  • Visse dietter, særlig hvis man spiser mye rødt kjøtt, og kjøtt kokt på veldig høy temperatur som ved grilling. En diett med mye frukt, grønnsaker og høyt fiberinnhold ser ut til å forebygge kolorektal kreft
  • Røyking
  • Høyt alkoholforbruk
  • Alder
  • Kolorektal kreft i andre familiemedlemmer
  • Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt
  • Tarmpolypper hos en selv eller hos familiemedlemmer
  • Arvelige syndromer som for eksempel Lynch syndrom, familiær polypose, Gardner syndrom og Peutz-Jegher syndrom
  • Etnisk bakgrunn, særlig afrikansk avstamming og Ashkenazi jøder
  • Diabetes type 2

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Nina C. Bryhn

Nina C. Bryhn

INDREMEDISINER

Send inn spørsmål

LES OGSÅ: Forskjellen på godartet og ondartet svulster

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Stadig flere overlever tarmkreft

Femårsoverlevelsen av tarmkreft har økt fra cirka 40 prosent på 1970-tallet til om lag 60 prosent i dag, ifølge Dagens Medisin.

Prognose avhenger av stadium av kreft, og jo tidligere kreften oppdages, jo bedre er overlevelsesprosenten og det er mindre risiko for spredning. Ni av ti blir friske hvis tykktarmskreften oppdages i første stadium.

I høst anbefalte Nasjonalt råd for prioritering i helsevesenet at et organisert screeningprogram mot tykktarmskreft bør settes i verk. Det er ventet at Regjeringen kommer å ta en avgjørelse om et mulig screeningprogram gang i løpet av 2017.

Tykktarmskreft er anslått til å være den kreftformen i Norge som er dyrest å behandle, og tarmkreftbehandling koster om lag 1,6 milliarder kroner per år.