Kvinne (54) som tidligere er behandlet for malignt melanom. Er det farlig å få massasje der kreften var?

Spørsmål

Hei. Jeg hadde melanom i stadie 1a for to år siden ved malleolen på ankel/ fot. Jeg vet at celler fra melanom kan hjemme seg i årevis. Før jeg fikk dette gikk jeg innimellom til en muske/ idrettsterapeut og fikk massasje. Jeg er sykepleier, og det er en behandler jobben gir rabatt hos. Jeg har ikke vært der de siste årene, men har nå fått stivhet og muskelsmerter i hofte og lår på motsatt side av foten jeg hadde melanomet. Er det greit å motta massasje, nokså kraftig, Eller kan det bidra til spredning hvis man har hatt/ har kreftceller i kroppen. Hva hvis massasjen omfatter lymfeknuteområdet i lysken på foten der melanomet var ? Jeg føler jeg trenger massasje, men er litt skeptisk til å gå dit. 2) Et lite spm til ; kan hpv virus bidra til brystkreft ved å bli påført utvendig på brystene, når man feks tørker seg på håndklær etter dusj. / via klesvask. Vi har fotvorter i familien, men jeg har også vært behandlet for hpv 45.

Kvinne 54

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. Malignt melanom i stadium 1a har god prognose når den er fjernet med anbefalt margin. Du har lav risiko for tilbakefall eller spedning. Det stemmer at enkeltceller fra noen typer kreft kan sirkulere i blodbanen i mange år etter behandling, men de fleste får aldri tilbakefall av kreftsykdommen. Massasje vil ikke påvirke risiko for tilbakefall. Det er ikke farlig å få massasje der melanomet har vært.

Det finnes mange ulike typer HPV. De typene som er årsak til vorter på hender og føtter er ikke årsak til kreft. HPV type 45 er tredje vanligste HPV-type i livmorhalskreft, men HPV type 45 er i liten grad årsak til kreft andre steder på kroppen. Det er først og fremst HPV type 16 som er årsak til kreft i vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg.

Når det gjelder HPV og brystkreft er det foreløpig ikke blitt etablert en sikker sammenheng. Det er noen studier som har påvist HPV type 16, 18 eller 33 i brystvev, men det er usikkert om dette er et tilfeldig funn eller om HPV faktisk er årsak til en liten andel av brystkreft. Det er usikkert om bruk av håndkle genitalt og deretter umiddelbart på brystene hos en som har HPV type 16 genitalt kan medføre overføring av HPV til brystvev. Overføring av HPV via klær og klesvask er lite sannsynlig da virus som rammer slimhinner dør kort tid utenfor kroppen. Hvis du har vært behandlet med konisering på grunn av celleforandringer forårsaket av HPV type 45, og celleprøve og HPV-test er normale / negative etter behandling, har du mest sannsynlig kvittet deg med HPV.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-