Kan tidligere behandlet malignt melanom reaktiveres av Gaffatape?

Spørsmål

Jeg har noen underfundige spørsmål jeg tenker litt på. Jeg er operert for et malignt melanom i januar 2017. Det ble lagt på delhudstransplantat. Det er på innsiden av fot/ankel , rett nedenfor malleolen. Det er fint grodd men litt ømt ved trykk. Jeg pleier å ha på sokk med løs strikk om natten med myk kompress i. Mest fordi føttene møtes akkurat der når jeg sover på siden. Jeg tenker litt på det at jeg alltid har på sokk.. SPM 1). Vil trykk kunne være uheldig hvis det er melanom celler igjen i området, har forstått at de i noen tilfeller kan ligge i dvale i årevis. Hva med løping/ anstrengelse og evt. gnissing av sko mot fot og ankel ? SPM 2.) Jeg hadde akkurat ferdigbehandlet noen fotvorter under foten i perioden jeg fikk diagnosen. Hadde brukt blant annet frysning. Vortene kom dessverre tilbake etter noen måneder..Noen helt flate under helen som ikke plager meg, og en under tverrplatt/ tåball som er litt plagsom. Hudlegen har sett på dem og bekreftet at det er fotvorter. (vet at melanom under foten kan mimikere vorter) Jeg er interessert i å behandle disse. Hudlegen foreslo å sette på Gaffatape, som har vist seg som den mest effektive behandlingen. Den skal gjerne sitte på noen måneder, men byttes. Jeg er veldig interessert å iallfall forminske disse vortene, men er litt redd for å klistre på denne grå super-sterke tapen under foten, som har hatt et melanom under mediale malleol. Altså: Tror du jeg kan prøve slik Gaffa-tape, eller kan materiale eller limet eller vorte-virus reaksjon være uheldig og sette i gang uønskede prosesser relatert til evt. gjenværende maligne melanom-celler i foten ? Melanomet var stadium 1 A. Frie reseksjonsrender, tok seks uker før utvidet eksisjon ble gjort, hvor biopsi-såret ikke grodde noe særlig i mellomtiden, antagelig siden det var på foten. Ikke funnet mer melanom i den utvidede eksisjons-biten. SPM. 3). Stadium 1 A kontrolleres i 2 år, men kan jo spre seg opp mot 20 år, hva er grunnen til at kontrollene er fokusert rundt to år?

Kvinne 53
Svar

Hei

Malignt melanom i tidlig stadium (1 A) har god prognose. Tilbakefall (residiv) av malignt melanom forekommer en sjelden gang, og risiko er størst de to første årene etter operasjonen.

SPM 1). Vil trykk kunne være uheldig hvis det er melanom celler igjen i området, har forstått at de i noen tilfeller kan ligge i dvale i årevis. Hva med løping/ anstrengelse og evt. gnissing av sko mot fot og ankel.

Nei. Trykk, løping, fysisk anstrengelse eller gnissing av sko mot fot og ankel har ingen ting å si i forhold til lokalt residiv eller spredning av malignt melanom. Flere studier viser derimot at de som trener og er i god fysisk form har bedre immunforsvar og lavere risiko for tilbakefall av kreft.

SPM 2). Jeg hadde akkurat ferdigbehandlet noen fotvorter under foten i perioden jeg fikk diagnosen. Hadde brukt blant annet frysning. Vortene kom dessverre tilbake etter noen måneder. Hudlegen foreslo å sette på Gaffatape, som har vist seg som den mest effektive behandlingen. Tror du jeg kan prøve slik Gaffa-tape, eller kan materiale eller limet eller vorte-virus reaksjon være uheldig og sette i gang uønskede prosesser relatert til evt. gjenværende maligne melanom-celler i foten?

Ja. Du kan prøve Gaffatape. Det er usikkert om det vil virke på vortene, men det vil ikke påvirke eventuelt gjenværende maligne melanomceller i foten.

"As weird as it sounds, some people treat warts with duct tape! [...] Doctors don't really know why this works. In fact, some people think it really doesn't work. But if it's OK with your doctor, give it a try."

https://www.aad.org/public/kids/skin/warts/how-to-get-rid-of-warts

En annen type behandling er såkalt "Vorte-fri" der du påfører eddiksyre en gang pr uke:

https://www.apotek1.no/produkter/vortefri-original-vortefjerner-5ml-904018p

Den mest effektive behandlingen av vorter er trolig smøre på en krem med cellegiften fluorouracil (5-FU) eller injisere cellegiften bleomycin i vorten, men jeg er usikker på om dette tilbys av hudleger i Norge:

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/how-to-get-rid-of-warts

SPM 3). Stadium 1 A kontrolleres i 2 år, men kan jo spre seg opp mot 20 år, hva er grunnen til at kontrollene er fokusert rundt to år? 

For veldig mange kreftsykdommer er det slik at dersom du ikke har fått tilbakefall innen fem år, er du sannsynligvis kurert. Malignt melanom har størst risiko for lokalt residiv i løpet av de første to år. Hvis du ikke har fått residiv i løpet av to år, er det lavere risiko for tilbakefall eller spredning av kreftsykdommen.