65 år gammel mann med ulmende følelse i nedre del av underlivet/mellomgulvet

Spørsmål

Jeg er en mann på 65, 185 cm høy, 116 kg (altså noe overvektig)..
De siste par måneder har jeg hatt en ulmende, relativ svak følelse (vil ikke kalle det smerte) i nedre del av underlivet/mellomgulvet, over hoften sånn ca.
Den merkes best om morgenen når jeg våkner, for senere å bli gradvis svakere utover dagen, men den går ikke helt bort.
Fordøyelsen er ellers ganske normal.
Har ikke merket noe til blod i avføringen, men har ikke sjekket så nøye, da.
Jeg har god matlyst og har ikke merket noe vekttap i denne tiden. Ikke kvalm eller kastet opp.
Av og til kan jeg føle meg litt "oppblåst", men det er noen uker siden.
Av og til sår hals (enkelte dager).
Almentilstanden ellers er ganske ok. Jeg trimmer stort sett daglig med gåturer.
Tar medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol.
Bekymringen min er at denne ulmingen ikke går bort.
Har hatt mange "småplager", men alt har gått bort.

Svar

Hei!

Siden du spør en patolog som jobber mye med kreft, regner jeg med at du ønsker å utelukke om den ulmende følelsen du har kan være kreft. Slike diffuse plager som du beskriver skyldes vanligvis ikke kreft, men samtidig er det noen kreftsykdommer som kan starte med diffuse plager. Når plagene har vedvart i to måneder, kan det være grunn til å utrede plagene. To av de vanligste typene kreft hos menn i din alder er prostatakreft og kreft i tykktarm eller endetarm. En annen mulig kreftsykdom er kreft i urinblæren.

Dersom du ikke har vannlatingsplager, er kreft i prostata mindre sannsynlig, men bør likevel utelukkes. Legen din kan kjenne på prostata ved å føre en finger inn i endetarmen. Det er også mulig å måle PSA (prostataspesifikt antistoff) i blodprøve. Ved forhøyet PSA og funn ved undersøkelse med finger, bør du undersøkes med MR prostata og/eller utredning hos en urolog med nålebiopsier fra prostata. Kreft i endetarmen kan noen ganger oppdages ved hjelp av en finger i endetarmen. Avføringsprøve kan undersøkes for blod eller ulike kreftmarkører. Den beste undersøkelsen for å utelukke kreft i endetarm og tykktarm er rektoskopi og coloskopi. Ved mistanke om kreft i urinblæren kan urin undersøkes for blod ved hjelp av urinstix. Urin kan også sendes inn til patolog for undersøkelse i mikroskop. CT-røntgen (computer tomografi) kan også brukes i utredning dersom det er mistanke om kreft.

Utredning begynner med vanlig klinisk undersøkelse hos fastlegen din. Det er han som best kan vurdere hva som bør gjøres videre, og så får patologen undersøke prøver som blir sendt inn i mikroskop for å se om det er kreft eller ikke.