57 år gammel mann operert for prostatatkreft. Har PSA begynt å stige?

Spørsmål

To spørsmål knyttet til prostatakreft. Jeg ble operert for prostatakreft for 2,5 år siden (radikal prostatektomi). Gleason 3+4, ingen spredning og ingen strålebehandling. Har siden tatt jevnlige PSA-målinger, og på utskrifter fra laboratoriet har det hver gang stått 0,0. Helt fram til siste måling nå nylig, da stod det < 0,03. Kan dette tyde på at kreften er i ferd med å «våkne» igjen. Hva er forskjellen på 0,0 og < 0,03? Nylig fikk jeg skadet/ødelagt en tann, og det er planlagt å erstatte den med implantat. Jeg har lest at en mulig risiko ved å operere inn fremmedlegemer i kroppen, f.eks. tannimplantat, er utvikling av kreft. Dette har fått meg til å gruble: Hvis det skulle være kreftceller igjen etter prostataoperasjonen som nå holdes i sjakk av immunforsvaret, er det da grunn til å frykte at et implantat kan belaste immunsystemet på en slik måte at prostatakreften blusser opp igjen?

Mann 57
Svar

Hei

Etter operasjon for prostatakreft blir alle pasienter fulgt med regelmessige PSA målinger med tanke på eventuelle tilbakefall av kreftsykdom. Selv om kreften din ble først behandlet med kirurgi (radikal prostatektomi), finnes det alltid en risiko for at kreften vil komme tilbake. Omtrent 20-30 prosent av menn vil få tilbakefall (få kreften påvist i blodprøve) i løpet av de første fem år etter behandling. Risiko for tilbakefall er avhengig av hvor stor tumor var før operasjon (omfanget av kreften), om kreftsvulsten hadde vokst inn i kapsel rundt prostata, om svulsten ble operert med fri reseksjonsrand, om det er spredning til lymfeknuter og hvor aggressiv den er. Gleason 3 + 4 regnes ikke som en veldig aggressiv svulst. Etter kirurgisk inngrep skal PSA-nivået synke til null (< 0,1 ng/ml). Hvis PSA-nivået stiger over 0,2 ng/ml, anses kreften for å ha kommet tilbake, og strålingbehandling er aktuelt dersom PSA-nivået stiger til over 0,5 ng/ml. Mange urologer vil starte behandling før PSA har nådd 0,5 ng/ml dersom målingene viser jevn stigning.

Ulike laboratorier har ulike "cut-off" for nedre måleområde for PSA. Noen oppgir 0.0, andre oppgir < 0,1 ng/ml. Når ditt laboratorium oppgir < 0,03 ng/ml vil det si at det ikke er målbart, og i praksis det samme om 0,0 ng/ml. Du må imidlertid følge anbefalte kontroller. Dersom den stiger fra < 0,03 til 0,03, og senere til 0,05 og deretter 0,07 er dette en uheldig utvikling, selv om alle målinger er under 0,1 ng/ml.

Jeg tror ikke immunforsvaret ditt har så mye å si når det gjelder risiko for tilbakefall av kreft eller ikke. Enten ble all kreft fjernet ved operasjon, og PSA vil forbli lav, eller så er det kreftceller igjen etter operasjon, og PSA vil stige etter hvert som kreftcellene deler seg og blir flere og flere. Et tannimplantat vil i liten grad påvirke immunsystemet, og vil heller ikke påvirke risiko for tilbakefall av kreft. Tilbakefall av prostatakreft kan i mange tilfeller holdes i sjakk i mange år ved hjelp av stråling, hormonbehandling og eventuelt cellegift, og noen blir friske etter strålebehandling.