Prostatakreft:

Symptomer på krefttypen som rammer flest menn i Norge

5000 menn rammes årlig. Disse tegnene bør du være oppmerksom på.

LEGEBESØK: Ved symptomer på prostatakreft er det viktig å dra til legen, slik at du kan bli undersøkt. Bilde: Image Point Fr / Shutterstock / NTB
LEGEBESØK: Ved symptomer på prostatakreft er det viktig å dra til legen, slik at du kan bli undersøkt. Bilde: Image Point Fr / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Prostatakreft utgjør rundt 30 prosent av all kreft blant menn, og rammer omtrent 5000 menn hvert år.

I mange tilfeller vokser kreften langsomt, og er en sykdom man dør med og ikke av. Noen krefttyper er derimot aggressive, vokser raskt og kan føre til et alvorlig forløp.

Tidlige symptomer på prostatakreft

Prostatakreft i tidlig stadium gir ingen symptomer. En liten kreftsvulst kan faktisk være til stede i mange år uten å gi symptomer.

En del menn får derfor påvist prostatakreft på bakgrunn av forhøyet PSA-blodprøve, uten at de har symptomer på sykdom.

Senere symptomer

Etter hvert som kreftsvulsten vokser vil det komme symptomer som for eksempel:

  • Svak stråle og hyppig vannlating. Dette skyldes oftest godartet forstørret prostata, som er veldig vanlig hos eldre menn, men kan også være et tegn på kreft.
  • Vansker med å tømme urinblæra, fordi kreftsvulsten gjør urinrøret trangt. Dette symptomet ses også hos menn med godartet forstørret prostata, urinveisinfeksjon eller betennelse i prostata, og behøver ikke bety at du har kreft.
  • Blod i urinen kan være et symptom på prostatakreft i tidlig fase. Blodet kan enten være synlig for det blotte øye, eller oppdages på en urinprøve. Blod i urinen kan også skyldes nyresten, infeksjon eller blærekreft.
  • Smerter ved vannlating
  • Blod i sæden er et sjeldent symptom ved prostatakreft, men kan forekomme. Ofte ser man blod i sæden etter det er tatt vevsprøver fra prostata.

Symptomer på spredning

Hvis kreftsykdommen er kommet langt, kan kreften ha spredt seg til andre deler av kroppen, for eksempel skjelettet. Symptomer på spredning kan være:

  • Smerter i bekkenet og nedre del av ryggen. Raskt oppståtte uforklarlige ryggsmerter som ikke gir seg etter et par uker, bør undersøkes hos lege.
  • Nevrologiske symptomer på grunn av svulst som trykker mot nerver og nerverøtter i ryggraden.
  • Generelle symptomer på uttalt kreftsykdom, som tretthet, appetittmangel, vekttap, blodmangel, nattesvette og nedsatt allmenntilstand.
  • Tegn på at urinen ikke kan komme ut av kroppen som normalt. Da vil det oppstå utvidelse av urinlederen, og væskeansamling av urin i nyrevev- og bekken. Nyresvikt kan også opptre, hvis kreften vokser inn i blærebunnen.

Hvordan undersøker legen for prostatakreft?

Klinisk undersøkelse

Legen vil starte med en klinisk undersøkelse av prostatakjertelen ved å føre en finger opp i endetarmen for å kjenne på størrelsen og formen på prostatakjertelen.

Mange menn synes dette er flaut, og kvier seg for å dra til legen på grunn av dette, men det er viktig å huske på at dette er ren rutine for fastlegen.

PSA-blodprøve

Hvis legen har mistanke om kreft vil det bli tatt en blodprøve som måler PSA-konsentrasjonen i blodet. Den øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager. PSA-verdien alene er derfor ikke en sikker pekepinn om det er prostatakreft, da den kan gi falske svar.

Transrektal ultralydundersøkelse

Ved mistanke om kreft vil det også utføres en transrektal ultralydundersøkelse. Da føres et instrument inn i endetarmen, og det brukes ultralyd for å se etter mistenkelige områder som ligner kreft.

Prostatabiopsi

Prostatabiopsi er vevsprøver av prostata, og utføres ved at en tynn, hul nål føres inn i prostatakjertelen via endetarmen eller mellomkjøttet. Normalt blir det tatt mellom ti og tolv vevsprøver systematisk fra ulike områder av prostata. I tillegg blir det tatt målrettede biopsier fra mistenkelige områder, hvor det ligner kreft på ultralyd eller MR.

Andre bildeundersøkelser

I tillegg til ovenstående, kan det være relevant med andre bildeundersøkelser, for eksempel MR av prostata, eller PET/CT.

Når skal du søke lege?

Ved symptomer på prostatakreft bør du søke lege. Hvis legen mistenker at du har kreft i prostata blir du henvist videre til et pakkeforløp.

Pakkeforløpet er laget for at utredningen og behandlingen skal gå så raskt som mulig, og være den samme uansett hvor i landet du bor.

Les om behandling av prostatakreft her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer