Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spredning av livmorhalskreft til lunge?

Spørsmål

Etter at jeg ble behandlet (stråling og cellegift) for livmorhalskreft stadium 2A i 2011, har det nå blitt gjort mange nye funn i lungene. Det dreier seg om en hovedsvulst, i tillegg til flere andre funn i begge lungene og kjertler på ved kragebeinet. Dette i seg selv er mye å ta innover seg, men nå "strides de lærde" (to ulike sykehus) om det dreier seg om spredning fra livmorhalskreften eller lungekreft. Det er funnet plateepitelkarsinom som etter hva jeg har forstått finnes ved begge krefttypene. Jeg har tatt vevsprøve fra kjertel og bronkoskopi. Legen sa at de skulle se etter HPV-viruset i det materialet de fikk ut, men er det andre ting patologene kan se etter for å bli mer sikker? Skal jeg bare starte opp på cellegift å "satse på" at det er den riktige?

Svar

Det er mulig å få to typer kreft. Noen kvinner får både livmorhalskreft og lungekreft. Samtidig vil påvisning av kreft i lunge hos en pasient med kjent kreftsykdom i de fleste tilfeller være spredning fra primærtumor. HPV-testing og immunfarging med p16 (markør for HPV onkogen aktivitet) av tumor i lunge vil være en indikasjon for om tumor i lunge er en primær lungekreft eller spredning. Er tumorvevet i lunge negativt for HPV og/eller p16 er tumor mest sannsynlig en primær lungekreft. Er tumorvevet positivt for HPV og/eller p16 er det mest sannsynlig spredning fra livmorhalskreft, men det finnes også en liten undergruppe primær lungekreft som skyldes HPV.

Uansett om tumor er en primær lungekreft eller spredning, må du ha behandling med cellegift og/eller stråling. Kreftlegen din vil avgjøre hvilken behandling som er best for deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-