Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lungekreftrisiko hos en eks-røyker

Spørsmål

Begge mine foreldre døde av lungekreft. De hadde røkt siden svært ung (far) og voksen (mor) alder . De ble 67 og 86 år gamle. Ingen annen kreft i familien. Selv røket jeg sporadisk fra 17 til 33 år - i noen perioder mye. Jeg har ikke røkt siden 1988 - er nå 61 år. Leste at kvinner kan ha er mutasjonsgen som disponerer for lungekreft - kan det sjekkes ut? Ev hvor? Trodde ellers mitt lange opphold nå gjorde at jeg ikke er i røykerisikosonen - er det riktig at mitt forbruk for 34 år siden gjør at jeg av den grunn er i risikosonen ?

Svar

Hei,

For de av oss som en gang var røykere kan dessverre aldri risikoen for lungekreft, eller de andre 12 krefttypene assosiert med røyking, bli helt lik en ikke-røykers risiko. Men det at du sluttet og har vært frisk så lenge er en bra ting. 10 år etter at man har sluttet å røyke er risikoen for å dø av lungekreft ca. halvparten av risikoen for en aktiv røyker. Risikoen for å dø av hjertekarsykdommer er etter 15 år som ikke-røyker helt lik en som aldri har røyket. Men kreftrisikoen går dessverre aldri tilbake til en ikke-røkers nivå. Det er derfor viktig å følge med på kroppen og gå til lege hvis du opplever ny hoste, forandring i hosten (mere slim e.l.), blod i hoste, kortpustethet, brystsmerter, heshet, vekttap, svettetokter om natten, sår eller hvite flekker i munnen eller ny slapphet.
Det er ikke noe vits i å gå å være redd for dette. Du tok det flotte og vanskelige steget å slutte å røyke, og det var det viktigste av alt!
Fortsett å leve et normalt, sunt liv, og vær stolt over at du overkom avhengigheten til nikotin. Ikke alle klarer det.

Lykke til!

Mvh,

Nina Bryhn, MD