Karsinoid lungekreft

Spørsmål

Hei! Er 35 år og operert for typisk karsenoid i en lungelapp for noen år siden. Det ble gjort lobektomi og jeg er i god form idag. I min journal ser jeg at jeg har en grenseforstørret lymfeknute i stasjon 7 som er uforandret fra 2016 til 2017. Er det noen grunn til bekymring for dette? Jeg har lest at sannsynligheten for residiv er meget lav ut i fra type svulst og siden det ikke var tegn til spredning ved diagnosetidspunktet. Likevel skal vel ikke lymfeknuter være forstørret?

Mann 35
Svar

Hei,


I seg selv er ikke alltid grenseforstørrete lymfeknuter en grunn til bekymring, men vi liker å følge dem over tid slik at vi kan se om de forandrer seg. Det er betryggende at din lymfeknute ikke har blitt større. Folk uten din bakgrunn, dvs lungekreft, kan ha grenseforstørrete, eller til og med forstørrete, lymfeknuter som viser seg å ikke være noe annet enn en reaksjon på noe som har irritert lungen. Du har sikkert kjent under kjeven din når du har hatt halsbetennelse eller lignende, at lymfeknuter kan bli veldig store når du har en infeksjon. Dette er fordi de er som små fabrikker som lager celler som bekjemper infeksjoner, fremmedlegemer, allergener osv. I lungene inhalerer vi stadig vekk støv, pollen og andre ting som lymfeknutene kan reagerer på og bli forstørret, men så holder de seg på samme størrelse eller blir mindre. Hvis en lymfeknute vokser må vi lete etter underliggende årsaker, enten det er infeksjoner eller sykdommer som for eksempel lungekreft. 


I ditt tilfelle er det slik at man anbefaler at du skal ha oppfølging i minst 10 år, med årlig røntgen toraks, kromogranin-A måling som er en blodprøve av et stoff som skilles ut fra cellene som finnes i en karsinoid lungesvulst, og evt CT hvis man mistenker residiv. I tillegg anbefales det at man tar CT toraks hvert tredje år selv uten mistanke om residiv. Det at du har hatt CT og lymfeknuten din ikke ble større, er bra, og det høres ut som at du er i gode hender og har fin oppfølging. 


Bare fortsett å følge opp med legen din, og du trenger ikke bekymre deg om den lymfeknuten nå. Det er igjen viktig å følge den, men det er et veldig godt tegn at den er stabil. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD