Råd mot kreft

Det finnes ingen garanti for å unngå kreft, men det finnes noe du selv kan gjøre for å minske risikoen. Omlag en tredjedel av alle krefttilfeller kan forebygges.

Tekst: Mona Stensrud, kreft.no
Minst en tredjedel av av krefttilfellene kan forebygges. For enkelte kreftformer, for eksempel lungekreft, kan vi minske risikoen i langt flere tilfeller. Å slutte å røyke - eller la være å begynne - er det viktigste man kan gjøre for sin egen helse. I rådene oppfordres vi også til å være fysisk aktive, spise mye frukt og grønt og å være forsiktige med alkohol. Hudkreft er også en kreftform som i stor grad kan forebygges, ved å vise solvett.


9 råd mot kreft

 1. Vær røykfri
  Det aller viktigste du kan gjøre for helsen din er å slutte å røyke eller å la være å begynne.
 2. Unngå overvekt
  Fysisk aktivitet og et sunt kosthold kan redusere overvekt og dermed minske risikoen for kreft og en rekke andre sykdommer.
 3. Ta deg tid til å være fysisk aktiv
  Å bruke kroppen i arbeid og fritid reduserer risikoen for å få kreft og hjerte- og karsykdommer.
 4. Spis mer frukt og grønnsaker
  Det finnes mange stoffer i bær, frukt og grønnsaker som virker positivt på kroppen vår og som minsker risikoen for å utvikle kreft. Spis frukt og grønnsaker hver dag - gjerne til hvert måltid og som mellommåltid.
 5. Vær forsiktig med alkoholForskning viser at alkohol øker risikoen for visse typer kreft.
 6. Nyt solen med måteI små porsjoner er solen bra for kroppen - men unngå å bli solbrent. Solforbrenning og overdreven soling er de viktigste årsakene til hudkreft.
 7. Forandringer i kroppen bør sjekkes av legeMerker du forandringer i kroppen som du ikke vet årsaken til, bør du gå til lege og få det undersøkt.
 8. Benytt muligheten til å delta på kreftundersøkelseTidlig diagnose øker alltid muligheten for å bli frisk.
 9. Følg arbeidsforeskrifter om kreftframkallende stofferDet er arbeidsgiverens ansvar å ivareta arbeidstakernes sikkerhet og helse, og sørge for at regelverket følges. Den enkelte arbeidstaker har også plikt til å følge foreskriftene til arbeidsmiljøloven.

Kilde: www.kreft.no

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Stikkord: