Du har fått en positiv HPV-test, og spørsmålet du stiller deg er hvor smitten kommer fra. Hvis du har levd lenge i et parforhold kan det være lett å tenke at din kjæreste har vært utro.
Men det er ikke bare-bare å gi et entydig svar på dette. En HPV-test er ingen utroskapstest. Og nå skal jeg prøve å forklare hvorfor.
Ja, HPV er et virus som overføres seksuelt
HPV er et vanlig virus. Smitterisiko er omtrent 10 prosent for hver ny partner. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet en eller flere ganger i løpet av livet.
De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv. Omtrent 90 prosent blir kvitt HPV-infeksjonen i løpet av to år, men hos noen kan HPV vedvare i mange år.

Hvordan smitter HPV?
Når ble jeg smittet av HPV?
De fleste har sex med flere partnere i løpet av livet, og de fleste blir smittet av HPV første gang få år etter seksuell debut.
Omtrent 30 prosent av kvinner under 30 år har positiv HPV-test og dermed en pågående HPV-infeksjon slik at de kan smitte andre.
Påvisning av HPV i et parforhold skyldes ofte smitte som en (eller begge) hadde med seg inn i parforholdet
Påvisning av HPV i et parforhold skyldes ofte smitte som en (eller begge) hadde med seg inn i parforholdet, og ikke nødvendigvis ny smitte fra andre partnere i tillegg til fast partner.
LES OGSÅ: Kan menn testes for HPV?
Postitiv test kan bety at du har vært smittet for lenge siden
Tidligere anbefalte livmorhalsprogrammet kvinner i alderen 25-69 år screening med celleprøve hvert tredje år. Nå har HPV-test erstattet celleprøver som screeningtest for kvinner 34-69 år. Det er 6,5 prosent av kvinner i denne aldersgruppen som vil ha positiv HPV-test.
Mange med påvist HPV er kvinner som har vært gift i flere år med tidligere bare normale celleprøver.
En normal celleprøve utelukker ikke HPV fordi de fleste med en pågående HPV-infeksjon vil ha normal celleprøve. For kvinner i alderen 34-69 år som ikke er blitt HPV-testet tidligere, betyr en positiv HPV-test ofte en langvarig infeksjon og ikke nysmitte.

Hvor farlig er det å bli smittet av HPV?
Tidligere negativ HPV-test – nå positiv test
Kvinner i alderen 34-69 år anbefales HPV-test hvert femte år ved negativ HPV-test. Internasjonale studier og erfaringer fra Norge viser at omtrent 4 prosent av kvinner som hadde negativ HPV-test for fem år siden, får påvist HPV neste gang de møter til screening.
Hvorfor?
- I noen tilfeller er det snakk om nysmitte.
- I noen tilfeller var virusnivået under terskelverdien («cut-off») for HPV-testen ved forrige undersøkelse.
- I noen tilfeller er det snakk om reaktivering av en latent infeksjon.

Noen kan ha positiv test mer enn to år etter smitte
Selv om immunforsvaret i de fleste tilfeller gjør at kroppen kvitter seg med HPV i løpet av to år, er det noen som får en vedvarende infeksjon med gjentatt positive HPV-tester over mange år, og noen som får en latent infeksjon med negative HPV-tester i mange år, men der infeksjonen kan reaktiveres og gi ny positiv HPV-test uten at det har skjedd nysmitte.
Resmitte: Stadig smitte mellom to partnere
I et parforhold vil man typisk smitte hverandre med HPV nesten hver gang man har sex inntil HPV-infeksjonen brenner ut hos begge to. Dette skjer vanligvis i løpet av to år, men hos noen kan HPV-infeksjonen vedvare og smitte går fram og tilbake i flere år. Partner kan også ha en latent infeksjon som senere reaktiveres. Ved positiv HPV-test er det dermed vanskelig å vite når man ble smittet.
HPV-vaksinen kan forebygge vanskelige samtaler med partner
HPV-vaksinen gir beskyttelse mot smitte av HPV, og dermed lavere risiko for positiv HPV-test, unormal celleprøve, celleforandringer og kreft.
Dersom begge tar HPV-vaksinen, vil smittekjeden brytes i begge ledd.
HPV-vaksinen som blir gitt til gutter og jenter i 7. klasse beskytter mot HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.
Det finnes også en HPV-vaksine som selges på apotek som beskytter mot ni ulike HPV-typer som er årsak til 90 prosent av alle tilfeller av kjønnsvorter og 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.
HPV-testen som brukes i livmorhalsprogrammet undersøker 14 ulike HPV-typer. Det er dermed mulig å få positiv HPV-test selv om man har tatt denne HPV-vaksinen, men risiko er lavere.
