Hvorfor anbefales ikke celleprøve til kvinner under 25 år?

- Livmorhalskreft oppstår svært sjeldent før denne alderen, sier Norges fremste eksperter på HPV og livmorhalskreft.

CELLEPRØVE: Anbefalt for kvinner hvert tredje år - men det er fra og med fylte 25 år. Foto:NTB Scanpix
CELLEPRØVE: Anbefalt for kvinner hvert tredje år - men det er fra og med fylte 25 år. Foto:NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Celleprøve er en gynekologisk undersøkelse som kvinner bør ta hvert tredje år, for å forebygge livmorhalskreft. Et mer presist begrep for celleprøve er livmorhalsprøve.

Årlig får rundt 25 000 norske kvinner konstatert unormale celler i livmorhalsen etter å ha tatt en celleprøve. Celleforandringer skyldes infeksjon med humant papillomavirus (hpv). HPV viruset smitter ved sex og er veldig smittsomt. Det gir som regel ingen symptomer. HPV infeksjon er svært vanlig. 90% av de som blir smittet blir kvitt infeksjonen av seg selv innen to år.

Det blir tatt livmorhalsprøve for å kunne avdekke og behandle celleforandringer (forstadier som kan behandles før utvikling av livmorhalskreft.

Det er imidlertid bare kvinner 25-69 år som anbefales rutinemessig livmorhalsprøve (screening). Et screeningprogram undersøker friske kvinner som ikke har symptomer. Det er derfor viktig at fordelene er større enn ulempene. Livmorhalsprogrammet reduserer forekomst og dødelighet av livmorhalskreft, men kan samtidig påføre kvinner unødvendige belastninger.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Sveinung Wergeland Sørbye

PATOLOGI OG KREFT

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Minst 10 år fra smitte til kreft oppstår

Livmorhalskreft skyldes vedvarende infeksjoner med høyrisiko typer av Humant Papillomavirus (HPV). Prosessen fra smitte til kreftsykdom tar vanligvis i overkant av 10 år og ofte lenger. Livmorhalskreft utvikles via forstadier som kan oppdages med celleprøver fra livmorhalsen, ifølge Kreftregisteret.

- Seksuell debutalder er i snitt 16 år i Norge, forteller Ameli Tropé, leder av det norske Livmorhalskreft screeningprogram, i Kreftregisteret.

LIVMORHALSKREFT: Celleprøven har som funksjon å oppdage forstadier som kan behandles før utvikling av kreft Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/bildetekst v. Lommelegen.no
LIVMORHALSKREFT: Celleprøven har som funksjon å oppdage forstadier som kan behandles før utvikling av kreft Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/bildetekst v. Lommelegen.no Vis mer

De fleste HPV infeksjoner og celleforandringer går tilbake av seg selv og trenger ikke behandling. Dette gjelder særlig hos de aller yngste. Unge kvinner har ofte flere seksualpartnere, og dette kan føre til flere HPV- infeksjoner og gjentatte celleforandringer De aller fleste celleforandringene som ikke går tilbake av seg selv er fortsatt forstadier til kreft i 25-30 års alderen og kan da oppdages og behandles på dette tidspunktet.

- En har ikke kunne påvise noen forebyggende effekt av celleprøver tatt hos kvinner under 25 år. Screening av de aller yngste kvinnene vil føre til overbehandling som vil gi flere ulemper enn fordeler sier Tropé.

Ameli Tropé, leder av det norske Livmorhalskreft screeningprogram, i Kreftregisteret. Foto: Kreftregisteret
Ameli Tropé, leder av det norske Livmorhalskreft screeningprogram, i Kreftregisteret. Foto: Kreftregisteret Vis mer

Seks gode grunner for å vente

Sveinung Wergeland Sørbye, Overlege for Universitetssykehuset Nord-Norge og svarlege på Lommelegen.no, er en av Norges fremste eksperter innen HPV-forskning. Han sier at hovedregelen bør være at det tas færrest mulig celleprøver av kvinner under 25 år. Det er seks viktige, overlappende grunner til dette, oppsummerer han:

SVEINUNG WERGELAND SØRBYE: Overlege for Universitetssykehudet Nord-Norge.
SVEINUNG WERGELAND SØRBYE: Overlege for Universitetssykehudet Nord-Norge. Vis mer
  1. Livmorhalskreft er svært sjeldent hos kvinner under 25 år.
  2. Celleforandringer er veldig vanlig hos kvinner under 25 år.
  3. De fleste celleforandringer hos kvinner under 25 år går tilbake av seg selv.
  4. Dersom celleforandringer hos en kvinne under 25 år ikke går tilbake av seg selv, kan hun få behandling med konisering når hun har fylt 25 år.
  5. Selv om behandling med konisering er ukomplisert hos de fleste, gir det litt økt risiko for premature fødsler. Generelt bør man unngå unødvendige inngrep.
  6. Det ikke er vist noen kreftforebyggende effekt av å ta celleprøver hos yngre kvinner. Behandling av celleforandringer av en kvinne under 25 år vil i de fleste tilfeller derfor være overbehandling.

OVERSIKT LIVMORHALSKREFT: Symptomer, risiko, forebygging og behandling. Foto:NTB Scanpix/Shutterstock
OVERSIKT LIVMORHALSKREFT: Symptomer, risiko, forebygging og behandling. Foto:NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvor mange har celleforandringer?

  • Hos kvinner i alderen 20-24 år vil 3 av 10 har lette celleforandringer
  • 3 av 10 vil ha positiv HPV-test
  • 1 av 20 vil ha høygradige celleforandringer, men nesten ingen kvinner utvikler livmorhalskreft kreft før fylte 25 år (4 pr 100.000 kvinner pr år).

- Livmorhalsprøve fra en kvinne under 25 år vil derfor i mange tilfeller medføre unødvendig utredning. Behandling av forstadier hos kvinner under 25 år vil i de fleste tilfeller være overbehandling av celleforandringer som ville gått tilbake av seg selv, forteller Wergeland Sørbye.

Symptomer bør utredes - uavhengig alder

Kvinner med symptomer bør utredes hos gynekolog, men da er det ikke snakk om å ta celleprøve, men biopsi (vevsprøve).

- Disse symptomene kan like gjerne være tegn på klamydiainfeksjon, eller noe annet. Celleprøve har heller ikke like bra følsomhet som en klinisk prøve. Det er derfor viktig at man ikke utelukkende tar celleprøve i slike tilfeller, sier Tropé.

Opprinnelig skrevet 25.01.2018. Revisjon v. Wergeland Sørbye og Lofthus 22.01.2019

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Sveinung Wergeland Sørbye PATOLOGI OG KREFT
Få svar innen 3 dager for 399,-