Vedvarende blødninger ett år etter konisering. Kan det være livmorhalskreft?

Spørsmål

Jeg har de siste tre årene hatt underlivsplager. Det startet med ubehag og stikkende smerter i magen og nederst i underlivet, i tillegg til blødninger ved samleie samt mellomblødninger. Menstruasjonen har vært regelmessig. For to år siden oppsøkte jeg ultralyd. Alt så fint ut. Jeg følte meg fortsatt utrygg og bestilte celleprøve hos fastlege. Den viste celleforandring, og etter oppfølgingsundersøkelser ble det foretatt en konisering for ett år siden. På undersøker etter konisering virket livmorhalsen litt trang, og den ble "stukket" opp. Jeg er usikker, men tror det ble tatt en prøve av livmorslimhinne den gangen, som tydeligvis har vært ok. Mellomblødningene har vedvart. Jeg har hatt blødninger 3 av 5 uker. Oppfølging etter konisering var først usikker, men siste prøve viste ingen forandring. På grunn av de vedvarande blødningene oppsøkte jeg gynekolog for få råd, og jeg valgte å sette inn hormonspiral. Det ble foretatt ultralyd innvendig, og alt så fint ut. Håpet var at blødningene skulle avta etterhvert. Det er nå 6 uker siden, og jeg har hatt sammenhengede blødning er siden. Blødningene er litt svakere enn mensen men jeg må bruke bind. Blødningene er av og til vandig, og slimblandet. Spørsmålet mitt er om jeg kan ha livmorkreft? Det er min største frykt. Jeg lurer også på om det kan være noen annen form for sykdom, og om det kan gjøres noe med? Jeg synest fjerning av livmor høres drastisk ut, men det tærer på samliv og praktisk liv å ha det slik. Jeg synest det er vanskelig å kontakte fastlege/gynekolog om dette, da jeg egentlig har blitt følgt godt opp. Dessuten skal jeg til kontroll om 6 måneder. Utfra det jeg har fortalt, er det tidsnok?

Kvinne 44
Svar

Celleforandringer i livmorhalsen (forstadier) gir vanligvis ikke blødninger. Behandling med konisering er et effektivt inngrep som reduserer risiko for livmorhalskreft med 90 prosent. Etter konisering blir du fulgt opp med både celleprøve og HPV-test. Ved både normal celleprøve og negativ HPV-test har du lav risiko for livmorhalskreft, og kontroll etter 6 måneder er standard oppfølging. Cervixstenose er en kjent komplikasjon av konisering. Ved slik stenose må livmorhalsen blokkes ut eller "stikkes opp" for å kunne ta celleprøve. Innlegging av spiral (både kobberspiral og hormonspiral) reduserer risiko for cervixstenose. Hormonspiral vil både redusere blødninger og redusere risiko for kreft i selve livmorslimhinnen (endometriet).

Blødning ved samleie, vedvarende mellomblødninger og andre blødninger utenom menstruasjon bør alltid utredes. Noen kvinner er plaget med småblødninger den første tiden etter innsetting av hormonspiral, men disse blødningene pleier å forsvinne i løpet av 3 måneder. Det høres ut som dine blødninger er mer enn slike småblødninger, og selv om blødningene er svakere enn mensen, må du passe på blodprosenten (Hb) og jernlager ved å ta blodprøver for dette.

Det kan være at ikke spiralen ligger slik den skal. Vanligvis er en god sjekk på dette at du kjenner etter om du kan kjenne spiraltrådene. De skal stikke noen cm ut fra livmorhalsen, og ligger vanligvis litt bakover. Om spiralen ikke ligger slik den skal, kan dette være årsak til blødninger.  En infeksjon kunne gitt blødning og mageverk, men ville oftest vært ledsaget av endret eller illeluktende utflod. Om du har fast partner og ingen endret lukt på utflod, er det lite sannsynlig at dette er problemet.

Polypper i livmorslimhinnen (endometriet) kan også gi blødninger. Disse er ofte synlige på ultralyd enten som polypper eller som fortykket endometrium. En utskrapning (abrasio) kan både fjerne eventuelle polypper og gi vev som kan sendes inn til histologisk undersøkelse hos patolog som kan undersøke om livmorslimhinnen er normal eller ikke. Ved en såkalt fraksjonert abrasio sendes det inn både vev fra endometriet og livmorhalsen (endocervikalkanalen). Muskelknuter (leiomyomer) kan gi blødninger, men eventuelle leiomyomer ville gynekologen din sett på ultralyd. Det høres ikke ut som du har livmorhalskreft siden den siste prøven var normal, men hvis ikke blødningene reduseres vesentlig i ukene etter neste menstruasjon, bør du ha ny utredning hos gynekolog. Noen kvinner er så plaget med blødninger at de velger å fjerne hele livmoren. Dersom du opererer bort hele livmoren kan du verken få kreft i livmorhalsen eller i endometriet.